Ředitel muzea Michal Hofman zná na Choceňsku téměř každou cihlu

10. únor 2022

Historii miloval od dětství. To, že Michal Hofman po skončení studií zamířil do muzea v Chocni, byla ale náhoda. Město se brzy stalo jeho domovem a deset let tamní Orlické muzeum vede. Mimo jiné v něm zřídil expozici cihlářství.

Michal Hofman pochází z vesničky nedaleko Chocně, gymnázium studoval v Rychnově nad Kněžnou a historii na Filozofické fakultě Palackého univerzity v Olomouci. V té době, jak sám říká, znal z Chocně jen nádraží, na kterém přesedal při cestách do školy, a pak park u něj a hospůdku.

Právě do Chocně ho ale osud zavál po skončení studií. Když hledal práci a poptával se ve východočeských muzeích a archivech, bylo právě volné místo v Orlickém muzeu v Chocni. U konkurzu uspěl a nikdy toho nelitoval. Město si velmi oblíbil a práce v malém muzeu ho baví, protože je různorodá.

Pivovarnictví, zaniklé hospody a cihly

Hned po nástupu dostal Michal Hofman velký úkol. Protože se slavilo 100 let od založení choceňského muzea, měl sepsat jeho historii a vytvořit z ní publikaci. Byl to první z řady textů týkající se regionu, kterým Michal Hofman doposud přispěl. Od roku 2012 už také jako ředitel muzea. Zajímá ho především industriální historie. Velkou oblibu si ale získaly jeho dvě knihy týkající se pivovarnictví v Chocni a přes dvacet dílů seriálu o zaniklých choceňských hospodách, který vycházel v tisku, a ze kterého plánuje Michal Hofman vytvořit další knihu.

Michal Hofman ve své kanceláři se svými knihami

Netradičním koníčkem Michala Hofmana jsou cihly, samozřejmě ty historické. I když s úsměvem říká, že k Vánocům by cihlu dostat nechtěl, kdykoli se na Choceňsku něco bourá, chce být u toho a hledat takovou, kterou ještě nemá. V Orlickém muzeu pak před pár lety z této sbírky vytvořil expozici cihlářství především na Choceňsku a Vysokomýtsku.

Jako ředitel malého muzea ale musí zvládat vše, co je třeba. Kromě stálých expozic pak v muzeu také pořádá a instaluje aktuální výstavy, bádá v archivech, inventarizuje sbírky, a když je třeba, návštěvníky provází. A to pět dní v týdnu. Choceňské Orlické muzeum totiž nechal otevřeno i v pondělí.

Spustit audio

Související