V Chrudimi znovu chystají shazování havraních hnízd. S ptáky bojují přes deset let

18. březen 2019 08:10

V Chrudimi se chystá další kolo souboje s havrany. Každý rok na stromy vyšplhají lezci, aby ptákům zničili hnízda a donutili je přestěhovat. A stejný scénář se bude opakovat i letos.

Ptáci původně hnízdili v kolonii v parku Střelnice, která patří mezi největší v republice. Postupně se ale začali stěhovat i na jiná stanoviště přímo ve městě. A spolu s tím se začaly množit na radnici stížnosti. Některým lidem vadí hlučné krákání, nepořádek pod stromy a hlavně trus, která padá dolů na ulice. Cíl je proto donutit ptáky přestěhovat se zpátky na periferii.

Lovci šišek sklízí smrkové krasavce. Je to pojistka pro zachování druhu

Lezec Martin Foltánek sbírá šišky na samém vrcholku 20metrového smrku

Štíhlý, souměrný, pravidelně rozvětvený a bez suků. Lesníci v Pardubickém kraji hledají ideální smrky, aby jim sebrali šišky. Semena jsou určená pro národní banku osiv. V ní je uskladněná železná zásoba pro případ, že některé stromy začnou z krajiny mizet.

Havranům se líbí sídliště u Stadionu, kde hnízdí na několika místech. Hnízda mají ale třeba i hned za hlavním kostelem v historickém centru. Obsadili také stromy u městského okruhu v blízkosti hypermarketů. Ale asi největší potíže jsou s nimi na hřbitově za nádražím. Tam se havranům daří a lidé si často stěžují, že mají znečištěné hroby svých blízkých vrstvou trusu a odpadu z hnízd.

Shazování hnízd je na spadnutí

Podle Kateřiny Jánské z chrudimského městského úřadu se ještě čeká na povolení shozů. To by měla Chrudim získat na konci měsíce. Hned po tom vyrazí do terénu lezci s bidly. Vloni shodili asi 250 hnízd a město za to zaplatilo 200 tisíc korun.

Související