V Dobříkově pokřtí novou knihu. Roztočí u toho pípu s domácím pivem

16. listopad 2017

Už několik let v téhle obci přemýšleli, že by vydali knihu. Přání se splnilo. Přispěl k tomu tým lidí vedený Radimem Urbánkem z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Křest bude na listopadový svátek.

„V autorském týmu jsme se při přípravách knihy domluvili, že je potřeba, aby textu bylo méně, aby byl zhuštěný. Je tam proto obrovské množství fotografií. Ve sbírkách Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě se jich k Dobříkovu nachází poměrně dost. Větší část snímků pochází z roku 1963, kdy jeden z vysokomýtských fotografů jel dokumentovat žně,“ říká Urbánek.

Lidé se starosty Jiřího Svatoše ptají, jestli zajistili dost výtisků. „Knihu jsme vydali nákladem 500 výtisků. Případně můžeme zajistit dotisk.“ Publikace je určená hlavně pro dobříkovské, ale mohla by nalákat i ostatní k delší návštěvě místa.

Sváteční křest

Kniha se bude v Dobříkově křtít v pátek 17. listopadu o půl čtvrté odpoledne. „Bude tam taková tradiční venkovská atmosféra, lidová zábava, místní kuchyně i místní pivo,“ láká starosta Svatoš.

Do Dobříkova jezdil Masaryk i Beneš

Klofáč (druhý zprava) jako novinář v rusko-japonské válce

Na letní byt sem jezdil politik Václav Klofáč už za rakouského mocnářství, po válce koupil uprostřed vesnice myslivnu a vedle ní nechal postavit vilku. Do Dobříkova za ním jezdila většina prvorepublikových politiků. Včetně prezidentů T. G. Masaryka i Edwarda Beneše.

Setkání podle Urbánka doprovodí i muzejní cyklus Fotografie Vaší vesnice. „Když ho připravujeme, hledáme historické a technické souvislosti. Připravených je tentokrát 110 snímků, nejstarší pochází z roku 1912.“

Dobříkov leží v západní části okresu Ústí nad Orlicí na železniční trati z Pardubic do Chocně nedaleko Vysokého Mýta. Žije tam přes 500 obyvatel. Mezi významné postavy, které ovlivnily jeho podobu, patří prvorepublikový politik Václav Jaroslav Klofáč. Ten třeba údajně nechal přivézt na své náklady kostel z Podkarpatské Rusi.

autor: Jakub Malý
Spustit audio