V Kojicích na Pardubicku začala stavba obchvatu. Oříškem bude překonání mokřadů

14. září 2021 12:55

U Kojic na Pardubicku začala stavba obchvatu. Stavba, na kterou místní čekali 19 let, odkloní tranzitní dopravu z obce.

Na trasu budoucího obchvatu Kojic na Pardubicku najíždí těžká technika a po dlouhých letech příprav začíná stavba tříkilometrového úseku nové silnice.

„Kdyby tady jezdila jen osobní auta, tak by se to dalo nějakým způsobem vydržet, ale problém jsou nákladní auta, která tu přejíždí a generují nadměrný hluk a prašnost, proto je ten obchvat tak očekávaný,“ vysvětluje nezávislý starosta Kojic David Morávek.

Těžká doprava ničí základy domů

Místní na silnici podle starosty čekají skoro 20 let a nejvíc na chybějící obchvat doplácí lidé bydlící v domech podél stávajícího průtahu obcí, kterým vede veškerá doprava ve směru od Pardubic na Kolín. „Doprava je nadměrná, ničí to základy baráků,“ říká Morávek.

Tříkilometrový úsek budou zhotovitelské firmy budovat na tři etapy, součástí bude i výstavba nových kruhových objezdů. Jeden vznikne ve směru o Týnce nad Labem, druhý ve směru od Chvaletic. Podle zástupce zhotovitele Petra Janečka bude stavebně náročnější úsek vedoucí přes zamokřené území. „Ten oříšek je na počátku stavby, kde musíme překonat mokřady.“

V Kojicích na Pardubicku začala 13. září 2021 stavba obchvatu

Silnice má zároveň navázat na už stojící obchvat Chvaletic a klíčová má být i pro lepšení napojení středních Čech na západní část Pardubického kraje. Hejtmanství vysoutěžilo zakázku za nejnižší nabídkovou cenu 280 milionů, a je tak o 85 mil. levnější než původní rozpočet zakázky.

Podle hejtman Martina Netolického (ČSSD) hrála v tendru vekou roli i délka výstavby. „Termín je poměrně krátký, činí 371 dnů, což je určitě dobrá zpráva.“

Samotné zahájení stavby ale podle Netolického komplikovaly přípravné práce, hlavně nedostatky v projektové dokumentaci. „Probíhaly nejrůznější intervence, každopádně jsme se dostali na konec, na poslední chvíli do fáze, že jsme mohli předložit projekt právě v žádosti o evropské peníze.“

Kraj byl nakonec se žádostí úspěšný a ochvat Kojic postaví z velké části z evropské dotace, sám se bude podílet asi jen patnácti procenty.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související