Půl roku mimo provoz. Chvaletice příští rok uzavřou a opraví lávku přes Labe

14. červen 2021 10:13

Sto metrů dlouhá ocelová lávka přes Labe ve Chvaleticích se dočká kompletní opravy až příští rok. Její vlastník, město Chvaletice, totiž čeká na potřebnou státní dotaci. Lávka je klíčová pro lidi z okolí při cestě k vlaku nebo do práce, přístupná je ale jen na vlastní nebezpečí.

Podle statického posudku, který si město nechalo před časem zpracovat, není lávka nebezpečná, že by bylo nutné ji nechat uzavřít. Její ocelová konstrukce je dobrá, zřícení nehrozí, ale některé kovové části, jako třeba mostovka nebo zábradlí, jsou zasažené korozí a je potřeba to napravit, což podle nezávislé starostky Chvaletic Zdeňky Markové konstatoval i statik. Vstup na lávku je tedy možný, ale jak upozorňují značky před vstupními rampami, jen to jen na vlastní nebezpečí.

Čtěte také

O nutnosti lávku opravit mluví vedení města minimálně od roku 2018. Přemostění postavené v 80. letech bylo dlouhá léta majetkem místní loďařské firmy, takže město nemělo možnost řešit jeho stav a provádět na lávce  opravy a údržbu. Změna přišla až v roce 2019, kdy firma lávku bezúplatně převedla na město.

Převod vlastnických práv zároveň městu otevřel cestu k získání potřebné státní dotace. Podle Markové ji už mají přislíbenou, dostat by ji měli příští rok a pokrýt by měla 100 % nákladů, tedy asi 18 milionů korun.

Půl roku oklikou

Podle informací radnice by oprava lávky měla začít v březnu a skončit v srpnu 2022. Po dobu oprav bude úplně zavřená a lidé se na druhý břeh nedostanou. Využívat tak budou muset nejbližší mosty v Týnci nad Labem nebo v Řečanech.

Komplikace to bude nejen pro obyvatele Selmic a Labských Chrčic, kteří přes lávku chodí na vlakové nádraží, ale i pro výletníky. Lávka je totiž jednou z možných přístupových turistických tras do státního hřebčína v Kladrubech nad Labem, v opačném směru pak do Železných hor.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související