V Luži lidé podepisují petici kvůli D35. Město drtí kamiony s materiálem pro dálnici

10. říjen 2019 08:05
Kamiony s materiálem na stavbu D35 projíždí Luží

Rozbité silnice a obrubníky, chodci, kteří se bojí přejít přes cestu. Dálnice D35 má sice od Luže na Chrudimsku vést asi patnáct kilometrů daleko, lidé ve městě z ní ale radost nemají. Každý den uličkami přes náměstí projedou desítky aut naložených kamením. Přes Luži totiž firmy dovážejí na staveniště materiál.

Každý kamion, který veze materiál na stavbu, by měl mít za sklem viditelné označení. „Označený D35 není a evidentně veze náklad na D35,“ říká nezávislá starostka Luže Veronika Pešinová a odhaduje, že jí každý den kolem oken projede asi čtyřicet těžkých nákladních aut. Zahájení stavby nového úseku dálnice s dopravou ve městě výrazně zahýbalo.

„Když pominu majetkové následky, kterých je taky poměrně hodně od praskání domů v památkové zóně, tak především bezpečnost. Bohužel máme tu jedno místo, kde se pohybují děti a naprosto běžně se auto vyhýbající kamionu musí přejet přes chodník, na kterém může být to dítě,“ dodává Pešinová.

Kamiony s materiálem na stavbu D35 projíždí Luží

Podle Jana Rýdla z Ředitelství silnic a dálnic byly trasy projednané předem a dopravnímu zatížení se dá vyhnout jen těžko. Investor se prý ale s dodavateli domluvil na kontrole dohodnutých podmínek: „Výsledkem těchto jednání bylo označení vozidel provádějících dopravu a zvýšená kontrola v podobě dodržování maximální hmotnosti a přepravních tras.“

„Jít po chodníku je o život“

K Luži patří malá vesnička Voletice. Jsou tam úzké silnice a cokoliv se na silnici potká, tak má problém. Jiří Hyksa ve Voleticích žije. Proti dálnici nic nemá, ale způsob přepravy se mu nelíbí. Na silnici se teď podle něj lidé vůbec neodvažují vyjít. „Tam je to o život. Po levé straně chodníčku se nedá jít, tam by vás to namáčklo na zeď.“

Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic připomíná, že pravidla jsou stanovená jasně. Chyby se ale uhlídat nedají. „Většina přestupků a následných stížností je právě způsobená pochybením a nekázní jednotlivých řidičů,“ dodal Jan Rýdl.

Obyvatelé Luže se s nárůstem dopravy smířit nechtějí. Podepisují petici, kde žádají vyřešení současné situace. Radnice chce také prosadit aspoň úpravu značení a snížení povolené rychlosti na rizikových místech.

Spustit audio

Související