Luže s 2500 obyvateli chystá parkovací dům pro 500 aut

16. prosinec 2016

Luže se chystá vyřešit potíže s nedostatkem míst pro auta, postaví parkovací dům. A neměla by to být žádná drobná budova s pár nakreslenými pruhy, ale centrální parkoviště pro několik stovek vozů.

Nebylo by to nic neobvyklého, pokud by takovou stavbu nechystalo malé městečko s 2500 obyvateli. U obce této velikosti je to poměrně neobvyklé, nedávno podobnou stavbu zvažovalo Hlinsko, které má deset tisíc obyvatel a vlastní parkovací dům nemá ani Chrudim, která je desetkrát větší než Luže.

Hlavní zákazník: léčebna

Vysvětlení je jednoduché - Hamzova odborná léčebna. Je to zařízení, do kterého se sjíždějí pacienti z celé republiky, má kapacitu pět set lůžek a zhruba stejný počet zaměstnanců. A ti někde musí zaparkovat.

Radnice v Luži počítá s tím, že část parkovacího domu pronajímala právě léčebně. Ale parkoviště by zároveň sloužilo lidem, kteří se přijedou podívat na hrad Košumberk, do Hamzova parku nebo na poutní chrám na Chlumku.

Čtěte také

Parkoviště by mělo stát vedle spalovny odpadů naproti Hamzově léčebně. Parkovací dům by na ni úzce navazoval a sloužil vlastně i jako přístup do haly pro odbavení nových pacientů. Kapacitu odhaduje starosta Luže Radek Zeman až na pět set parkovacích míst.

Klíčové pro začátek stavby budou peníze. Hrubá čísla totiž počítají s náklady minimálně třicet milionů korun. Luže si teď nechá zpracovat studii a pokusí se požádat o dotaci.

autor: kop
Spustit audio