V mládí erotik, ve stáří prostatik. Proč tak důležitý mužský orgán přestává ve stáří fungovat?

24. září 2019

Potíže s prostatou jsou přirozenou součástí mužského stárnutí a jejich intenzita se stupňuje s věkem. Už muži kolem 40. věku pociťují první příznaky.

Onemocnění prostaty probíhá v několika podobách. Může se jednat o akutní nebo chronické záněty. Pacienti do urologických ambulancí přicházejí i s problémy nezhoubného zvětšení prostaty. A nejtěžší případy se týkají karcinomu prostaty.

Prevencí a pravidelnými kontrolami lze předejít větším komplikacím a také se díky tomu může včas odhalit třeba nenápadně nastupující rakovina. „Dodnes ani v těch největších kapacitách ale neexistují sjednocené názory na to, jak často a od kolika let by muži měli chodit na pravidelné kontroly. Třeba u zvětšené prostaty s tím moc nenaděláte, takřka žádná prevence totiž neexistuje. Vyšetření se provádí hmatem přes konečník a také testem z krve, kdy sledujeme hladinu PSA (prostatický specifický antigen), jednoduše enzym,“ vysvětluje přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Miroslav Broďák.

Jak vznikají problémy s prostatou?

Tvarem a velikostí připomíná kiwi. Prostata obklopuje močovou trubici a na začátku puberty zdvojnásobí svůj objem. Okolo 25. roku života začíná opět růst. Potíže nastanou, když její stav už není fyziologický. Často se označuje jako zbytnělá prostata. Její zvětšení je nezhoubné přemnožení buněk a jak postupně nabývá na objemu, tlačí na okolní místa, hlavně na močovou trubici.

Robotické urologické operace

V západních zemích EU se až 90 % onkologických operací prostaty provádí roboticky. Česká republika se snaží tento trend dohnat. „Ve východních Čechách existuje zatím jediné centrum, a to v naší fakultní nemocnici na urologické klinice. Nemyslete si ale, že je to stejný robot, kterého popsal ve svém díle Karel Čapek,“ směje se lékař Miloš Broďák.

Robotický systém da Vinci je víceramenný operační systém, který simuluje pohyby lidských rukou v těle pacienta. Lékař sedí u ovládací konzoly, vidí pomocí stereoskopického zobrazovacího kanálu třírozměrně operační pole a ovládá pomocí joysticků nástroje v rukách robota. Nástroje přes miniaturní vpichy v kůži pacienta velmi precizně provádějí vlastní výkon v těle pacienta. Robot se využívá hlavně na složité onkologické operace prostaty, rekta nebo dělohy. Oproti laparoskopii lékaři dosahují lepších výsledků.

Příznaky onemocnění prostaty: 

Poruchy močení

  • časté močení, zejména v nočních hodinách
  • silné nucení na močení spojené s pocitem nedostatečného vyprázdnění
  • přerušované močení, obtížné spouštění moči a neschopnost udržet její nepřerušený proud
  • pálení a bolest v podbřišku při močení
  • krev v moči 

Poruchy sexuálních funkcí

  • poruchy erekce
  • bolestivá ejakulace
  • krev v ejakulátu

Co to znamená hyperaktivní močový měchýř, si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio