Miliardy do nemocnic. Pardubický kraj má unikátní šanci, musí jednat rychle

10. červenec 2020 13:20

Pardubický kraj může získat až tři miliardy korun z evropských fondů na investice do nemocnic. Unie totiž po zkušenostech s pandemií koronaviru mimořádně uvolnila velký balík peněz, které jsou určené právě na modernizace zdravotnických zařízení. Má to ale háček: Peníze dostane jen ten, kdo stihne práce dokončit  do konce roku 2023.

Prioritu má stavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici. Peníze z evropských fondů by mohly pokrýt také další centrální příjem a to v Ústí nad Orlicí, kde už  stavbaři pracují. A zaplacená by mohla být i nemocnice následné péče v Moravské Třebové.

Dostalo by se i na několik dalších menších projektů. Výhodou podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) je, že prostředky z EU by mohly pokrýt až 100 procent nákladů. Pardubický kraj by tím výrazně ušetřil.

Čtěte také

Podmínky pro získání těchto peněz jsou dost přísné. Všechny stavby a modernizace musí být hotové do konce roku 2023. Přitom příprava a plánování podobně velkých staveb, jako je centrální příjem v Pardubicích, trvá několik let a další měsíce pak trvají stavební práce.

Jenže na projekty, které Pardubický kraj přihlásí, je už většinou vydané stavební povolení a prioritu při rozdělování peněz budou mít podle hejtmana ty věci, které jsou připravené.

„Základním předpokladem úspěšnosti bude stupeň přípravy a já jsem byl informován panem vládním zmocněncem Prymulou, že v České republice není mnoho projektů připraveno tak, jak jsme my připraveni. Pro nás je to obrovská příležitost a pokud se to podaří, tak krajský rozpočet bude moci financovat i další věci, s kterými jsme vůbec nepočítali.“

Orlickoústecká nemocnice - Pavilon centrálního příjmu s odbornými vyšetřovnami

Pardubický kraj musí do úterý příštího týdne poslat na ministerstvo přihlášky projektů a to, kolik z nich uspělo, by mohlo být jasné do několika dalších týdnů.

Získání nebo naopak nezískání evropských peněz může aktuální proces přípravy staveb jen urychlit a zlevnit. Pokud by se nepodařilo peníze z fondů získat, nemělo by to mít na realizaci zmíněných staveb vliv. Pokud to ale vyjde, může hejtmanství použít ušetřené desítky, možná i stovky milionů jinde. Třeba na uspíšení modernizace nemocnice ve Svitavách, která je v plánu až za několik let.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související