V Pardubickém kraji pokračuje epidemie chřipky a dalších respiračních onemocnění

3. leden 2023 10:36

Epidemie sezónních respiračních onemocnění v Pardubickém kraji dál pokračuje. Ke konci minulého týdne bylo v regionu nemocných víc než 1900 lidí na 100 tisíc obyvatel. To je podle hygieniků stále nad stanovenou hranicí epidemie.

Je pravdou, že v 51. týdnu bylo nemocných přes 3000 lidí na 100 tisíc obyvatel, v 52. týdnu číslo pokleslo na zhruba 1900. Jenže pokles není podle zkušeností hygieniků zapříčiněný ústupem nemocí: „Tento pokles je dán tím, že jednak lidé nebyli ve školách a na pracovištích, takže nepotřebovali omluvenky a zároveň nechodili k lékaři,“ vysvětlila krajská epidemioložka Olga Hégrová.

Čtěte také

Hygienici tak předpokládají, že se začátkem ledna, a tedy s návratem dětí do kolektivů a lidí do práce, se zase počty nemocných zvýší.

Mezi dospělými i dětmi teď podle Olgy Hégrové převládají chřipka typu A, což je kmen, který byl v Česku už i v dřívějších letech. U dětí pak také respirační viry, tedy často zmiňované RS viry.

„Nejprve rýma, potom se objeví kašel a pak to přechází na průdušky. A jenom laboratorně se potvrdí, jestli to je ten RS virus, nebo jiný ze skupiny respiračních virů,“ doplnila Hégrová.

Hlavně před Vánoci bylo hodně dětí nemocných a školní třídy byly často poloprázdné, nicméně podle hygieniků počty nemocných nebyly nijak výrazně vyšší, než bývaly například v letech před covidem.

Covid jako běžná nemoc

A právě u covidu se podle dat dostupných na webu ministerstva zdravotnictví počty nakažených covidem v Pardubickém kraji aktuálně nezvyšují. V předchozích dvou letech byla vždy podzimní vlna a pak taková zimně-jarní vlna, ale tato zatím se situace neopakuje. „Ono v současné době už těžko rozeznat, pakliže to není laboratorně potvrzeno, zda to je covid, nebo je to jiná respirační choroba,“ říká Olga Hégrová

Podle epidemioložky Hégrové se už v minulosti podobné viry, jako je právě ten známý koronavirus, staly běžnými respiračními viry, a tak se předpokládá, že i covid se časem do této skupiny relativně běžných nemocí zařadí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související