V Poličce mají první samotestovací centrum, testy platí mladý dárce

10. březen 2021 06:33

V Poličce zahájilo provoz zřejmě první a jediné samotestovací místo na koronavirus v České republice. Lidé ho najdou u Divadelního klubu. Zájemci dostanou testovací sadu, sami se na místě otestují a počkají na výsledek. Vše je zdarma díky mladému podnikateli z Litomyšle, který se rozhodl celou akci sponzorovat.

„Rozděláte si tu tyčinku, vytřete si tím nos. Aspoň 5x v každé dírce zakroužit,“ předává instrukce slečna Ester, která lidem vydává testovací sady. Lidé si následně odběr provedou v testovacím stanu, kde se můžou testovat dvě osoby najednou.

Čtěte také

Hlavní organizátor testovacího místa Lukáš Zrůst popisuje, co následuje dál: „Jdete do stanu, na stolečku máte desinfekci, roztok, který je potřeba pro test a obrázkový i textový návod.

„Ještě jsem nebyl na žádném testu. Nikam nechodím, jsem furt zalezlej doma. Když to mám tady u nosu, tak si sem zajdu. V Litomyšli je to všechno obsazený, na 14 dnů, na tři týdny dopředu,“ říká pan Petr, jeden z návštěvníků testovacího stanu.

„Už mě to štve“

Proč mladý podnikatel samotestovací centrum zřídil? „Mně se líbila ta myšlenka Lukáše Zrůsta a situace mi není lhostejná, naopak už mě to dlouhodobě štve. Tohle si myslím, že je skvělá cesta, jak se z toho dostat a vrátit se k normálnímu životu,“ říká Jan Smejkal z Litomyšle. První den mělo testovací centrum k dispozici 300 testů a rovnou objednávají dalších 1000. V případě potřeby objedná Smejkal podle svých slov další.

Lukáš Zrůst, kterého napadlo samotestovací místo zřídit, by uvítal, aby něco podobného vzniklo i v jiných městech. „Nám vláda říká, abychom seděli doma, ale já si myslím, že možná je lepší se podílet na řešení problému.“

Tento týden je samotestovací místo v provozu každý pracovní den. Od příštího týdne to budou pondělky, středy a pátky. Výsledky testů jsou zde orientační a Divadelní klub nevydává žádné potvrzení. V případě pozitivního výsledku by měli lidé kontaktovat svého lékaře.

Spustit audio

Související