V Přívratě u České Třebové vzniknou podchody pro žáby

1. únor 2018 11:20

Podchody pro bezpečný přechod přes silnici nemusí sloužit jenom lidem. V obci Přívrat u České Třebové je brzy budou mít i žáby a čolci. Kraj tam nechá za víc než 3 miliony korun postavit jedny z prvních podchodů pro obojživelníky v České republice.

Kraj tak reaguje na dlouhodobé žádosti českotřebovských ochránců přírody. Ti vysledovali nadprůměrný výskyt obojživelníků právě v této lokalitě, kudy vede frekventovaná silnice a dochází tam doslova k masakru těchto živočichů.

Toho si všimli už i řidiči, kteří denně cestou potkávají množství přejetých žab a čolků a také jim to vadí. Silnice je to krajská a tak je kraj může s celou situací něco udělat. Desítky dobrovolníků se každoročně snaží žáby zachránit, což je dost náročné. Přitom obojživelníky sčítají a zjistili, že jich v Přívratě zachrání nejvíc ze všech podobných lokalit v České republice.

Desítky tisíc žab ročně

Místní svaz ochránců přírody Podorlicko každoročně pořádá akci transfer obojživelníků. K jeho členům se připojují desítky dobrovolníků a společně osadí na každém z pěti rizikových úseků víc než kilometr dlouhé překážky z plastových folií. Žáby o ně při skoku na silnici narazí a spadnou do kýblů umístěných pod zábranami.

Přechod pro obojživelníky v Žebětíně

Odtamtud je pak lidé seberou a přenesou je přes silnici. Ročně se tak podaří zachránit až 10 tisíc jedinců. Znamená to ale, že dobrovolníci zhruba po dobu měsíce musí denně v časných ranních hodinách na místě zasahovat. Vybudování podchodů by mělo celou záležitost hodně usnadnit.

Kbelíky vystřídá podchod

Podél silnice stavebníci osadí pevné zábrany. Pod nimi povedou celkem tři propustky s kamennými vchody. Takže když žáby narazí na zábranu, jediná možná cesta povede do jednoho z podchodů. Přitom musí propustky splňovat určité parametry na světlost a vlhkost, protože žáby tam nevlezou, když tam bude tma a mokro.

Rizikových úseků je v lokalitě pět. Kraj zatím rozjede první etapu na jednom úseku, aby zjistil, jaký bude mít efekt a jestli to bude fungovat.

Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) už hejtmanství odkoupilo pozemky, kterých se výstavba dotkne a v současné době vybírá firmu, která osadí zábrany a postaví podchody. Do letošního transferu obojživelníků, který začíná vždy na začátku jara, ale stavbaři práce zahájit nestihnou, se stavbou se tedy začne nejdřív na přelomu jara a léta.

autor: Barbora Soukupová | zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Spustit audio