V Rokytnu mají nový lesopark. Lidé se tam schovají před dálnicí

5. červenec 2020 05:45

V Rokytně ze zelené džungle vytvořili odpočinkovou zónu lesopark pro děti a dospělé za tři čtvrtě milionu korun. Hned vedle obce povede rušná dálnice D35, na druhém konci vesnice založili nový přírodní lesopark. Návštěvníkům nabízí naučnou stezku s víc než desítkou stanovišť a herními prvky.

Lesopark je umístěný v severovýchodní části obce, hned vedle silnice směrem na Býšť a vznikl na místě už dávno zaniklého rybníka. „Kolem jsou hráze a dřív to byl suchý rybník,“ popisuje starostka Rokytna Petra Vrbatová (STAN).

„Park je situován do pomyslného čtverce a je propojen čtrnácti interaktivními naučnými prvky, hrami a odpočinkovými místy, mimo jiné uprostřed máme čtyři kusy herních prvků ze dřeva, kde si děti můžou pohrát, zalézt, zacvičit. Máme tu žebřiny a doskočiště,“ říká starostka.

Park je prosvětlený, pročištěný od náletů. Je hodně přírodní, vede jím stezka a ta je hodně měkká. „Protože jsme štěpkovali obecní dříví od našich občanů, tak jsme sem štěpku dovezli. Pravdou je, že ta štěpka musí ještě sednout, takže potřebujeme, aby nám sem chodilo co nejvíc lidí, aby nám to pomohli prošlápnout. Chtěla jsem, aby to bylo opravdu přírodní, aby tu nebylo nic umělého,“ vysvětluje Vrbatová.

Daleko od hluku aut

Kolem Rokytna je teď hodně rušno hlavně s výstavbou dálnice a podle starostky se právě proto hodí takové klidné, odpočinkové místo v obci mít. „Pevně doufám, že až bude dostavěná dálnice D35 a posléze hned postaven obchvat Rokytna, tak tady v našem lesním parku už uslyšíme minimální průjezdnost aut kolem.“

Lesopark má rozlohu asi jeden hektar. Důležité je i to, že bezprostředně sousedí s chráněnou lokalitou Přesypy. Je to místo původních písečných dun a vzácných rostlin a živočichů.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související