V Ronově nad Doubravou si pacienti na záchranku počkají, pomůže až Seč

1. říjen 2019 10:30

Čekání na záchranku je v Ronově nad Doubravou o něco delší. Okrajovou část kraje pokrývali podle dohody zdravotníci ze sousedních středních Čech. Jenže před prázdninami se podmínky změnily a do oblasti teď musí častěji zajíždět posádky z jiných stanovišť a překonávají tak mnohem delší vzdálenost.

Podle ronovského starosty Marcela Lesáka (Dejme Šanci Ronovu) je znát, že se čekací doba prodloužila. Do června do města zajížděla záchranka z výjezdové stanice v Čáslavi, to je přibližně deset kilometrů. Teď ale službu většinou zajišťují lékaři z Chrudimi vzdálené 25 kilometrů, nebo Pardubic, což je ještě dál. Týká se to ale pouze případů, které nejsou tak závažné a pacient není v přímém ohrožení života.

Čtěte také

Ředitel Záchranné zdravotnické služby Pardubického kraje Igor Paar situaci vysvětluje nedostatkem lůžek. Pacienti ze spádového území končí nejčastěji v chrudimské a čáslavské nemocnici. Ale Čáslav omezila počet lůžek na interně.

Spolupráce mezi oběma záchrankami funguje podle ředitele Paara dál. Operátor ale vyhodnotí, jak závažný případ je – pokud je to jednička nebo dvojka z celkově čtyř stupňů naléhavosti, pak se žádá o výjezd Čáslav, která je blíž. U méně naléhavých případů vyjíždí sanitka z Chrudimi, nebo Pardubic.

Pomůže umístění posádky na Seči

Řešením by měla být nová stanice záchranné služby v Seči. Stavbu za 19 milionů chce mít pardubické hejtmanství hotovou za dva roky. Tím by se vyřešily potíže s dojezdovými limity v této části kraje - protože právě oblast kolem Třemošnice a Ronova je na hraně limitu 20 minut a bez přeshraniční spolupráce mezi oběma kraji by to byl problém.

Než bude stanice postavená, rýsuje se jedno dočasné řešení. Podle ředitele krajské záchranky Igora Paara by od ledna mělo v Seči vzniknout provizorní zázemí pro jednu posádku, která bude tuto oblast pokrývat.

Spustit audio

Související