V Sezemicích mají od každého něco

Gotické hlavy jako památky na cisterciácký klášter. Mohutná dřevěná zvonice nejspíše z poloviny 16. století. Akvadukt, po němž teče řeka přes řeku. Domy na náměstí se štíty selského baroka. Dva váleční hrdinové, ale i připravovaná expozice silničních motocyklů. To vše jsou Sezemice.

Sezemice jsou městem, v němž žije 3.600 obyvatel. Leží 6 km severovýchodně od Pardubic a prochází jimi frekventovaná silnice I/36. Nepřetržitý proud aut od Pardubic směrem do Holic nebo do Býště a zpět dělá Sezemákům, kterým se přezdívá Betlémáci, vrásky na tváři. Přesto si lidé v Sezemicích život dokáží užívat plnými doušky, ať už kulturním, společenským či sportovním vyžitím. Turisté nadou v Sezemicích a blízkém okolí řadu zajímavostí, proto stojí za to se sem zajet podívat.

Bezpochyby dominantou Sezemic je kostel Nejsvětější Trojice, jeden z největších na Pardubicku. Původně gotický chrám prodělal barokní přestavbu, ale i tak se v něm řada prvků gotiky zachovala. Ve středověku stával u kostela ženský cisterciácký klášter. V roce 1421 ho se zemí srovnaly husitské hordy. Údajně byl u vyplenění kláštera sám Jan Žižka. V polovině 70. let 20. století pak archeologové odhalili několik architektonických prvků, které na existenci kláštera upomínají. Najdete je v sakristii kostela.

Ke klášteru se také váže pověst o zazděné jeptišce. Prý se nezakládá na pravdě a je zkomoleninou příběhu o velké lásce dvou mladých lidí. Otec dívky si vztah s mládencem, kterého si vyvolila, nepřál. Dívka se ocitla v klášteře, ale se svým milcem se nakonec setkala. Jako neposlušnou dceru ji proto otec nechal popravit.

Nedaleko kostela Nejsvětější Trojice stojí, nejspíše od poloviny 16. století mohutná dřevěná zonice. Je osmiboká a není zakončená klasicky do špice, čímž se z ní stala ojedinělá stavba v českých zemích. Je vysoká 15 m a její obvod čítá 32 m. Visí v ní tři zvony. Ten nejstarší byl ulit v roce 1553.

Velké zvony v sezemické dřevěné zvonici

I Sezemice mají své válečné hrdiny. Z první i druhé světové války. Dne 9. května 1915 padl na francouzském bojišti legionář Karel Bezdíček, praporečník roty Nazdar. Zasažen kulkou do hrudi, padl nedaleko vesnice La Targette do německého zákopu a zemřel. V rodných Sezemicích mu byl v roce 1925 postaven památník. Druhý hrdinou je Alfréd Bartoš, parašutista vysazený na konci roku 1941 na území Protektorátu Čechy a Morava jako velitel zpravodajské paraskupiny Silver A v souvislosti s připravovaným atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Bartoš zemřel při pronásledování Gestapem v Pardubicích v červnu 1942. Před sezemickou radnicí stojí od roku 2007 jeho socha.

Památník Karlu Bezdíčkovi

Cestou podél fotbalového hřiště, řeky Loučné a následně proti proudu potoka Zadní Lodrantka přijdete k sezemickému akvaduktu. Pochází z roku 1892 a patří mezi technické památky. Akvadukt převádí vodu z řeky Loučné přes Zadní Lodrantku do mlýnského náhonu. Je to vlastně taková řeka přes řeku. A pokud si návštěvu Sezemic necháte až na příští rok, můžete se těšit také na nové motocyklové muzeum. Jeho expozici budou tvořit silniční motocykly vyrobené v 70. a 80. letech 20. století.

0:00
/
0:00
autor: Lukáš Peška
Spustit audio