Vařte s Katchabou. Jogurtové kostky bodnou nejen dětem
Že je možné projíst se ke štíhlosti, dokazuje foodblogerka přezdívaná Katchaba. Na sociálních sítích má čím dál větší ohlas a velký úspěch zaznamenala i na knižním trhu. V září pokřtí už svou druhou knihu.
„Knížka navazuje na tu předchozí a je v ní opět 130 receptů, tentokrát s vypočítanými výživovými hodnotami a chybět nebudou fotografie. Všechna jídla jsem osobně uvařila a vyzkoušela. Kniha Recepty na zhubnutí je zaměřena více na motivaci a psychiku. Zabývám se v ní problémy se sexuálním životem, kdy ženy mají kvůli nadměrné váze ostych, svléknout se před svým mužem. Rozebíráme i malou sebedůvěru a lásku v sebe. A v neposlední řadě se čtenář dozví vše o mikroživinách, o nichž píšu naučně populární formou, aby tomu každý rozuměl,“ líčí autorka Karolína Hrubešová.
Zkuste vaření na lávových kamenech
Léto vybízí ke grilování a i to může být zdravé. Nezdravému připálení surovin i jejich nadměrnému vysušení zabrání lávový kámen, který navíc zvýrazní typickou chuť jídla připraveného na grilu.
Čtěte takéStop nezdravým dietám! K štíhlosti se můžete projíst
Kámen sopečného původu, ať už zahřívaný žárem ohně, plynovým hořákem, nebo elektrickou spirálou, se rozpálí a funguje podobně jako rošt nad rozžhaveným topeništěm. „ Je schopný odvést tuk z grilovaného pokrmu a snížit riziko vzniku škodlivých spálenin.“ Výhodou bývá i poměrně snadné čištění.
Osvěžující ledové jogurtové kostky
Potřebujeme:
- 2 bílé řecké jogurty (280g)
- odtučněnou zakysanou smetanu (100ml)
- 100g borůvek a ½ banánu
- stévii (sypké sladidlo)
- ořechové máslo (může být kešu)
- posyp - co máte rádi (autorka doporučuje pistácie a borůvky)
Postup:
Jogurty, smetanu a ovoce rozmixujeme a následně vyšleháme metličkou do hladkého krému. Můžeme přisladit stévií. Potom připravíme malý pekáč, který vysteleme pečícím papírem a nalijeme do něj jogurtovou směs. Povrch posypeme třeba pistáciemi, vysokoprocentní čokoládou a polijeme ořechovým máslem. Dáme na hodinu až dvě do mrazáku. Následně krájíme na kostky a podáváme.
Burgery na lávových kamenech
Potřebujeme:
- 500g hovězího mletého masa
- 2 syrová vejce
- sůl, pepř, kari (můžete přidat vaše oblíbené koření)
- kozí sýr (nebo niva, feta)
- plátek eidamu a plátek hrušky na zapečení
Postup:
Ze směsi vytvoříme malé burgery a kamennou desku potřeme olivovým olejem. Na rozpáleném povrchu z obou stran necháme placičky osmažit (zatáhnout). Na závěr dáme plátek eidamu (20 nebo 30 procent v sušině) a ozdobíme tenkým plátkem hrušky a krátce ještě zapečeme. Podáváme zeleninovou přílohu, nebo celozrnné pečivo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.