Vařte s Katchabou. Jogurtové kostky bodnou nejen dětem

31. červenec 2018
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Foodblogerka Karolína Katchaba Hrubešová

Že je možné projíst se ke štíhlosti, dokazuje foodblogerka přezdívaná Katchaba. Na sociálních sítích má čím dál větší ohlas a velký úspěch zaznamenala i na knižním trhu. V září pokřtí už svou druhou knihu.

„Knížka navazuje na tu předchozí a je v ní opět 130 receptů, tentokrát s vypočítanými výživovými hodnotami a chybět nebudou fotografie. Všechna jídla jsem osobně uvařila a vyzkoušela. Kniha Recepty na zhubnutí je zaměřena více na motivaci a psychiku. Zabývám se v ní problémy se sexuálním životem, kdy ženy mají kvůli nadměrné váze ostych, svléknout se před svým mužem. Rozebíráme i malou sebedůvěru a lásku v sebe. A v neposlední řadě se čtenář dozví vše o mikroživinách, o nichž píšu naučně populární formou, aby tomu každý rozuměl,“ líčí autorka Karolína Hrubešová. 

Zkuste vaření na lávových kamenech

Léto vybízí ke grilování a i to může být zdravé. Nezdravému připálení surovin i jejich nadměrnému vysušení zabrání lávový kámen, který navíc zvýrazní typickou chuť jídla připraveného na grilu.

Čtěte takéStop nezdravým dietám! K štíhlosti se můžete projíst

Kámen sopečného původu, ať už zahřívaný žárem ohně, plynovým hořákem, nebo elektrickou spirálou, se rozpálí a funguje podobně jako rošt nad rozžhaveným topeništěm. „ Je schopný odvést tuk z grilovaného pokrmu a snížit riziko vzniku škodlivých spálenin.“ Výhodou bývá i poměrně snadné čištění.

Osvěžující ledové jogurtové kostky

Potřebujeme:

  • 2 bílé řecké jogurty (280g)
  • odtučněnou zakysanou smetanu (100ml)
  • 100g borůvek a ½ banánu
  • stévii (sypké sladidlo)
  • ořechové máslo (může být kešu)
  • posyp - co máte rádi (autorka doporučuje pistácie a borůvky)

Postup:

Jogurty, smetanu a ovoce rozmixujeme a následně vyšleháme metličkou do hladkého krému. Můžeme přisladit stévií. Potom připravíme malý pekáč, který vysteleme pečícím papírem a nalijeme do něj jogurtovou směs. Povrch posypeme třeba pistáciemi, vysokoprocentní čokoládou a polijeme ořechovým máslem. Dáme na hodinu až dvě do mrazáku. Následně krájíme na kostky a podáváme.

Chuť burgeru může kromě zeleniny doladit třeba sýr

Burgery na lávových kamenech

Potřebujeme:

  • 500g hovězího mletého masa
  • 2 syrová vejce
  • sůl, pepř, kari (můžete přidat vaše oblíbené koření)
  • kozí sýr (nebo niva, feta)
  • plátek eidamu a plátek hrušky na zapečení

Postup:

Ze směsi vytvoříme malé burgery a kamennou desku potřeme olivovým olejem. Na rozpáleném povrchu z obou stran necháme placičky osmažit (zatáhnout). Na závěr dáme plátek eidamu (20 nebo 30 procent v sušině) a ozdobíme tenkým plátkem hrušky a krátce ještě zapečeme. Podáváme zeleninovou přílohu, nebo celozrnné pečivo.

autor: Věra Říhová
Spustit audio