Ve 20 obcích v kraji budou lidé surfovat na internetu zdarma

18. listopad 2019 08:30

Surfovat po internetu při čekání na úřadě nebo při procházce parkem. Zadarmo a bez plýtvání daty. Tak by to mělo fungovat v několika městech a obcích v Pardubickém kraji, které uspěly v programu Wifi4EU. Dostanou tak peníze na vybudování sítí pro volný přístup k internetu.

Ať už jde o větší město nebo menší obec, každý dostane 15 tisíc EUR. Peníze jsou určené na bezdrátové sítě, tak aby měli lidé možnost se zdarma připojit k internetu, a to hlavně na veřejných místech. Můžou to být třeba úřady, sportoviště, náměstí, zdravotní střediska, zkrátka místa, kde se pohybuje hodně lidí. Podle stránek WiFi4EU je už v Pardubickém kraji devatenáct míst, kde peníze dostanou.

Patří mezi ně třeba Česká Třebová, kde uvažují o tom, že by nové hotspoty vybudovaly třeba v městské knihovně nebo plaveckém bazénu. Tam už sice internet je, ale mohlo by ho nahradit nové vysokorychlostní připojení. Na seznamu je také Chrudim, tam chtějí posílit pokrytí Resselova náměstí, dostat signál do Klášterních zahrad nebo parčíku u kruhové křižovatky Na Bídě. A letos uspěly i Slatiňany, kde prověřují, jak technicky vyřešit pokrytí internetem na vytipovaných místech - patří mezi ně třeba muzeum Švýcárna, městská plovárna nebo parkoviště u hřebčína.

Žadatelé musí zvládnout nakoupit vybavení a zprovoznit síť do 18 měsíců od potvrzení dotace. Někde (například v Chrudimi) už se lhůta blíží, protože první peníze se rozdělovaly vloni. Obce také musí platit následný provoz zařízení a zajistit to, že bude fungovat nejméně tři roky.

Spustit audio

Související