Žádné nákupy a on-line hry. Chrudimská radnice omezí úředníkům internet

20. únor 2016

Chrudimští úředníci budou mít omezený přístup k internetu. Radnice chystá opatření, které by zaměstnancům zabránilo v dlouhém brouzdání a navštěvování stránek, které ke svojí práci nepotřebují.

Podobný dohled už funguje i na jiných místech a některé radnice zvolily ještě tvrdší kontrolu.

V Chrudimi chystají novou směrnici městského úřadu, která by měla zpřesnit, jak a k čemu mohou zaměstnanci internet využívat.

Nejde jen o lenošení

Hlavní cíl je bezpečnost - občas se stane, že se proklikají na nějaké nebezpečné stránky se škodlivým kódem nebo agresivní reklamou.

Regulace přístupu by měla znamenat lepší zajištění systému, který městský úřad využívá. Na druhou stranu se ale může stát, že někteří úředníci síť využívají čistě k soukromým věcem - chrudimský místostarosta Roman Málek uvedl jako příklady nakupování v e-shopech, hraní síťových her nebo internetové diskuze. A tomu chce radnice zabránit.

Podobná opatření zavedla i další města, ale regulace nebo dohled nad úředníky se netýká jen brouzdání po internetu.

Čtěte také

Například Hlinsko nedávno zavedlo systém značek - na stránkách města je klasický seznam s telefony na úředníky doplněný puntíkem, buď zeleným, nebo červeným, podle toho, jestli je zaměstnanec skutečně na pracovišti. Lidé tak vlastně mají možnost předem zjistit, jestli se na přepážku vypravit, nebo jestli toho, koho potřebují, na úřadu nezastihnou.

Někde jsou pod dohledem i auta

GPS stanice, která hlásí pohyby aut je taky docela běžná záležitost, většinou ji ale firmy nebo podniky využívají samy pro svoji kontrolu. Například radnice Nového Města na Moravě šla ale ještě dál, přes stránky města je přístupný portál, kde zájemce může sledovat služební jízdy úředníků, ale také pohyb aut městských společností a příspěvkových organizací, dobrovolných hasičů, ale uvidí třeba i to, kde jsou právě popeláři.

autor: kop
Spustit audio