Věděli jste, že na 1 litr Calvadosu je potřeba 18 kilogramů jablek?
Calvados je suché jablečné brandy vyráběné v Dolní Normandii destilací zkvašeného jablečného moštu. Podle tamních zákonů musí nejméně dva roky zrát v dubových sudech.
Nápoj pojmenovali po španělské lodi, která ztroskotala v roce 1588 u francouzských břehů. Jmenovala se El Calvador. Podle lodi nejdřív přezvali vysoký útes nad mořem, později i pobřeží, celý region a nakonec i tuto pálenku.
Na 1 litr pálenky je potřeba 18 kilogramů jablek výhradně z dané oblasti. A platí i základní recept: 30% sladkých, 30% hořkých a 40% kyselých jablek.
Alkoholický nápoj pak zraje v dubových sudech.
Věděli byste, z jaké země Calvados pochází?
a) z Francie – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) ze Španělska – SMS ve tvaru POCHOUTKY B
Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o roční předplatné časopisu Gurmet a kuchařku Jak voní Itálie.
Soutěžíme do úterní půlnoci - 10. června!