Vejce v pomazánce, nádivce nebo na pánvi. Ve zdravější podobě oživí talíř každý den
„Pokud si pod vejce nedáte čtvrt kostky másla nebo dvě lžíce sádla, nemusíte se vůbec bát přemíry cholesterolu. Dnes jsou na trhu pánve, kdy nemusíte pod vejce dávat vůbec žádný tuk nebo postačí pár kapek olivového oleje,“ říká dietní koučka a přidává inspiraci v podobě lehkých vaječných receptů.
Po Velikonocích bude ve většině domácností víc vajíček než obvykle. Pokud hledáte inspiraci, zkuste některý z osvědčených receptů.
Zdravější varianta vajíčkové pomazánky
- 200 g čerstvého sýra typu žervé
- 5 ks vajec
- 20 ml limetkové šťávy
- pepř dle chuti
- 150 g ředkviček
- řeřicha – výhonky dle chuti
- sůl dle chuti
Vajíčka uvaříme natvrdo. Zbavíme je skořápky a nastrouháme nebo nakrájíme na kostičky. Ředkvičky nakrájíme najemno a smícháme s vajíčky. Směs osolíme a opepříme, zakápneme šťávou z limetky. Přidáme čerstvý sýr a vše promícháme. Zdobit můžeme čerstvou řeřichou i jinými zelenými bylinkami.
Velikonoční nádivka z celozrnného chleba
- 100 g čerstvého baby špenátu
- 1 lžička jedlé sody
- kešu - hrst (50 g)
- 300 g celozrnného chleba nebo může být žitný nebo večerní semínkový
- mandle - hrst (50 g)
- čtvrt muškátového oříšku
- pažitka dle chuti
- pepř dle chuti
- 4 dcl polotučného mléka
- sůl dle chuti
- 100 g šunky krůtí
- 6 ks vajec
Chléb nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme, osolíme, opepříme a nastrouháme čtvrtku muškátového oříšku. Vmícháme ke chlebu. Přimícháme 1 čajovou lžičku jedlé sody a promícháme. Nakrájíme šunku, pažitku i špenát. Připravíme si hrst mandlí a kešu ořechů. Vše přimícháme do směsi. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Opatrně vmícháme do směsi.
Nalijeme do dortové formy, posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 min. do zlatova. Krájíme po vychladnutí.
Co udělat pro to, aby se vajíčka dobře loupala? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
O Velikonocích nesmí přijít nazmar ani jedno vejce. Je to super potravina plná bílkovin
Deset až dvanáct vajíček týdně zdravému člověku prospěje. Podle výživové specialistky Martiny Dvořákové je vejce super potravina a doslova poklad.
-
Tohle se před Velikonocemi hodí. Kdy omýt vejce a kdy ne?
Pardubický zámek hostí už šestý ročník Noci mladých výzkumníků. Orientaci vám tam usnadní speciální mapa stanovišť.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.