O Velikonocích nesmí přijít nazmar ani vejce. Super potravina plná bílkovin poslouží třeba v pomazánce
Deset až dvanáct vajíček týdně zdravému člověku prospěje. Podle výživové specialistky Martiny Dvořákové je vejce super potravina a doslova poklad, který přináší tělu bílkoviny, vitamíny a další prospěšné látky.
„Největší výhodou vajíček je využitelnost bílkoviny. Ta je téměř stoprocentní, na rozdíl od jiných surovin. Když přijmu jedno vejce, získám cca 6 gramů bílkovin. Podobně bychom museli sníst asi 300 gramů masa, aby naše tělo získalo stejný příjem bílkoviny jako je ve vajíčku,“ vysvětluje výživová specialistka.
Co se skrývá ve žloutku?
Žloutek je bohatý na vitamíny rozpustné v tucích, tedy vitamíny A, D, E, K. V současné době hlavně vitamín D pomáhá v boji proti různým virům a bakteriím, chrání imunitní systém, proto je pro tělo velmi důležitý.
Lecitin ve žloutku podporuje paměť a koncentraci. Je to tedy poklad i pro lidi ve vyšším věku. Bioaktivní látka cholin pro změnu napomáhá vývoji plodu v těle matky, je vhodná jak pro novorozence, tak pro seniory, protože udržuje správnou činnost nervové soustavy.
Vajíčková fitness pomazánka podle Martiny
- 5 vajíček uvařených natvrdo
- 2 kelímky cottage sýru
- 10 ředkviček
- jemně nakrájená pažitka
- sůl, pepř
Důležité je samozřejmě zpracování vajec. Množství cholesterolu se nezdravě navýší, když si vejce usmažíte na oleji a na špeku. Zdravou variantou jsou vajíčka uvařená natvrdo. Ta jsou vhodná například do pomazánky podle výživové specialistky Martiny Dvořákové.
Postup: Vajíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přimícháme dva kelímky sýru cottage. Přidám nakrájené ředkvičky a pažitku. Osolíme, opepříme a namažeme na zdravý chléb.
Související
-
Tohle se před Velikonocemi hodí. Kdy omýt vejce a kdy ne?
Pardubický zámek hostí už šestý ročník Noci mladých výzkumníků. Orientaci vám tam usnadní speciální mapa stanovišť.
-
Už naše babičky znaly dnešní superpotraviny. Jen netušily, že jsou super
V současné době jsme více doma. Lidé pečou chleba, vyrábějí si jogurty a celkově se zajímají více o to, co jedí. Moderním slovem se stal pojem superpotravina.
-
Velikonoční mazanec bez cukru a bez lepku
Mazanec na velikonoční stůl patří a není důvod si ho odpírat ani v případě potravinové alergie nebo diety. Vyzkoušejte recept od výživové specialistky Martiny Dvořákové.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.