O Velikonocích nesmí přijít nazmar ani vejce. Super potravina plná bílkovin poslouží třeba v pomazánce

30. březen 2021

Deset až dvanáct vajíček týdně zdravému člověku prospěje. Podle výživové specialistky Martiny Dvořákové je vejce super potravina a doslova poklad, který přináší tělu bílkoviny, vitamíny a další prospěšné látky.

„Největší výhodou vajíček je využitelnost bílkoviny. Ta je téměř stoprocentní, na rozdíl od jiných surovin. Když přijmu jedno vejce, získám cca 6 gramů bílkovin. Podobně bychom museli sníst asi 300 gramů masa, aby naše tělo získalo stejný příjem bílkoviny jako je ve vajíčku,“ vysvětluje výživová specialistka.

Co se skrývá ve žloutku?

Žloutek je bohatý na vitamíny rozpustné v tucích, tedy vitamíny A, D, E, K. V současné době hlavně vitamín D pomáhá v boji proti různým virům a bakteriím, chrání imunitní systém, proto je pro tělo velmi důležitý.

Lecitin ve žloutku podporuje paměť a koncentraci. Je to tedy poklad i pro lidi ve vyšším věku. Bioaktivní látka cholin pro změnu napomáhá vývoji plodu v těle matky, je vhodná jak pro novorozence, tak pro seniory, protože udržuje správnou činnost nervové soustavy.

Vajíčková fitness pomazánka podle Martiny

Ingredience
  • 5 vajíček uvařených natvrdo
  • 2 kelímky cottage sýru
  • 10 ředkviček
  • jemně nakrájená pažitka
  • sůl, pepř

Důležité je samozřejmě zpracování vajec. Množství cholesterolu se nezdravě navýší, když si vejce usmažíte na oleji a na špeku. Zdravou variantou jsou vajíčka uvařená natvrdo. Ta jsou vhodná například do pomazánky podle výživové specialistky Martiny Dvořákové.

Postup: Vajíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přimícháme dva kelímky sýru cottage. Přidám nakrájené ředkvičky a pažitku. Osolíme, opepříme a namažeme na zdravý chléb.

Spustit audio

Související