Velká seznamka Čechů s cizinci. V Pardubicích je Multikulturní týden

10. květen 2019

Tenhle festival vás vezme za hranice všedních dnů. I za hranice republiky. Máte možnost poznat jiný kraj a jiný mrav.

Multikulturní týden ukazuje mnoho kultur celého světa. „Tvoříme festival, který by měl vytvořit místo pro setkávání Čechů a cizinců, kterých na Pardubicku žije velké množství. Můžou se tam bavit, něco se dozvědět. Byli bychom rádi, kdyby se lidé mohli blíž seznámit a spřátelit,“ říká organizátorka Andrea Pavlíková.

Počasí mění plány

Program otevírá v pátek Pestrý jarmark na Pernštýnském náměstí a pokračuje Večerem ruských romancí na Krajském úřadu. Další den bude Hispánské odpoledne zahájené tvůrčím workshopem v Předbraní Zelené brány. „Pak se přesuneme do Automatických mlýnů, do prostoru rýhovny, kde bude beseda o pouti do Santiaga. Na ni navážou tanečnice flamenca a párty.“

Na Multikulturní týden pozvaly Andrea Pavlíková a Ivona Baklíková

Nedělní sportovní den měl být v parku Na Špici. Organizátoři ho ale kvůli špatné předpovědi přemístili do prostor Univerzity Pardubice. „Máme pronajatou velkou tělocvičnu a program zachováme. Začneme protažením a odpoledne nabídneme program pro děti.“

V pondělí budou Ozvěny Antropofestu, což je festival s antropologickou tématikou. V úterý navazuje Sociocon, tedy studentská konference. „Popovídáme si o migraci, indiánských kmenech. Na středu chystá univerzita program pro školky a školy, tedy přehlídku vybraných kultur v realizaci studentů. Vše doplní koncert balkánské hudby, besedy i třeba přednáška reportérky Českého rozhlasu Drahomíry Bačkorové o józe,“ lákají organizátorky.

Téma uprchlíci nespí

V Pardubicích jsou taky nainstalované a otevřené výstavy. V Předbraní Zelené brány najdete Latinsko-americkou unii v podání různých umělců. Před Východočeským divadlem je výstava Multikulturní týden ve fotografiích Filipa Tesaře. V Turistickém informačním centru uvidíte, jak Mladí grafici tvoří pro Multikulturní týden.

Akci kvituje i dlouholetá vedoucí Centra na podporu integrace cizinců Ivona Baklíková. Podle ní dál rezonuje společností situace kolem migrantů. „Doporučila bych hledat informace na stránkách ministerstva vnitra. Čísla nejsou taková, jak uvádějí někteří lidé. Ti spíš chtějí vyvolat strach ve společnosti. Třeba v březnu byly v Česku udělené čtyři azyly.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související