Venku mrzne, někteří bezdomovci přesto do azylového domu nechtějí

26. únor 2018

Hazardují se životem. Navzdory tuhým mrazům nocují venku, někdy pod stany a vrstvou přikrývek. Některým lidem bez domova se nechce platit poplatek za přespání v teple azylových domů a nocleháren.

S mrazivým počasím nastaly krušné časy lidem bez domova. A to i v Pardubickém kraji. Na několika místech sice mají možnost nocovat v azylových centrech, někteří z nich to ale ignorují a hazardují se životem, spoléhají se přitom na vlastní šatník a přikrývky, což je to jediné, co je venku chrání před případným umrznutím.

„Teď mi zima není. Ale horší je to, když vstanu, to zmrznu," říká pětapadesátiletý bezdomovec, který si doslova ustlal pod mostem, na matraci přikrytý dekou. Ve velkých mrazech už uvažoval o tom, že by šel do tepla, ale tvrdí, že na nocleh v azylovém domě nemá peníze.

Pardubičtí městští strážníci sbírají oblečení pro bezdomovce

02265458.jpeg

Městská policie v Pardubicích sbírá oblečení pro lidi bez domova. Při výjezdech ho totiž občas potřebují, aby někoho ochránili před mrazem.

Podle vedoucí pardubické noclehárny Lucie Urlichové je takových lidí víc, v řadě případů ale místo teplé postele volí alkohol. „Někteří to vymění za alkohol, přijdou se třeba přes den zeptat, ale pak už nepřijdou. Těžko říct, jestli je to kvůli alkoholu, nebo si našli nějaké přenocování.“

S alkoholem v krvi ale bezdomovci do azylového domu nesmějí. Noclehárna je teď vytížená na 100 procent a 12 míst nestačí. Nedaleké denní centrum pro bezdomovce proto najelo na mimořádný noční provoz a zájemcům nabízí nocování ve společenské místnosti, i když jen na židlích. „My tady nevaříme, klientům dáváme instantní polévky, rozpustnou nebo tureckou kávu, řekla vedoucí Lenka Šuláková.

Kvůli tuhým mrazům se bezdomovci stahují i do jiných azylových zařízení v kraji, plné kapacity hlásí Chrudim i Svitavy.

Lidé bez domova zůstávají pod mostem i v mrazech. Do azylového domu nechtějí
autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související