V Pardubicích jsou stovky bezdomovců. Pomocnou ruku jim nabízí nízkoprahové centrum

20. prosinec 2016

Nízkoprahové centrum Pardubice nabízí během dne útočiště lidem bez přístřeší. Mohou si tam dát čaj, polévku nebo se osprchovat. K dispozici je také sociální poradenství. Jak to všechno funguje a co je cílem zařízení vysvětlila v rozhlasové Radioporadně koordinátorka služby Lenka Šuláková.

Centrum v Palachově ulici je otevřeno denně mezi devátou a třetí odpolední. Jeho kapacita je pětadvacet lidí v jeden okamžik. Zimní sezona je samozřejmě vytíženější. Nejde jenom o to, aby měli bezdomovci kde přečkat teploty pod nulou.

„Nabízíme i anonymní poradenství. Naši klienti často nevědí, jak funguje azylový dům nebo noclehárna. Neumí si vyřídit doklady,“ dává příklad Lenka Šuláková. Lidé bez domova si sami řeknou, co je nejvíc pálí. Pracovníci centra spolupracují s ubytovnami a pracovními agenturami a řešení nabízí. „Důležité je, aby člověk sám chtěl něco změnit. Bez motivace není výsledek,“ uvádí Lenka Šuláková.

Když někdo opravdu shání práci, zaměstnanci centra s ním proberou, co by chtěl dělat, jaké má zkušenosti, co umí. „Připravujeme s nimi životopisy, zkoušíme pohovory, radíme, co říct a co raději vynechat. Učíme je předvést to nejlepší ze sebe, říká Lenka Šuláková.

V Pardubicích je více než 350 bezdomovců

Jak se s takovými lidmi pracuje? Kromě osobní motivace je klíčové, jak dlouho je klient na ulici. Snáze se domluvíte s někým, kdo je tam týden. O mnoho hůře se jedná s tím, kdo je bez domova více než rok.


SKP-CENTRUM, o. p. s.
Jana Palacha 324/37
530 02 Pardubice
Tel.: 461 102 383

„Hlavně pracujeme na bázi důvěry. Klienti mají za sebou určitou životní chybu. Veřejnost na ně mnohdy pohlíží skrz prsty. Snažíme se navázat kontakt a dokázat jim, že někdo na ně myslí a pomůže jim,“ vysvětluje Lenka Šuláková. Do centra chodí lidé především ve věku čtyřicet až padesát let.

Kolik je v Pardubicích lidí bez přístřeší? Není snadné to spočítat. Mnohé bezdomovce na první pohled nepoznáte. Identifikujete jenom ty, kteří vás přímo kontaktují. Třeba když chtějí drobné na alkohol. „V současné době evidujeme asi 250 lidí, kteří už došli na denní centrum a stovka je jich v terénu,“ počítá Lenka Šuláková.

Zbavte se obnošeného oblečení, pomůžete jiným

Pokud byste chtěli pardubickému nízkoprahovému centru pomoci, máte možnost. Co by tam nejvíc potřebovali? „Zimní oblečení, boty, ponožky, spodní prádlo, hygienické potřeby, trvanlivé potraviny, které nepotřebují další tepelnou úpravu, batohy a tašky,“ uzavírá téma Lenka Šuláková.

autor: PRO
Spustit audio