Vepřové maso s kedlubnami

Suroviny: 400 g libového vepřového masa, 3 lžíce tuku, sůl, mletý pepř, 500 g nastrouhané kedlubny /nahrubo/, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 100 ml mléka, pažitka, hovězí vývar (může být z kostky)

Postup:
Vepřové maso nakrájíme na malé kostky, vložíme na rozehřátý tuk a chvíli opékáme. Po chvíli maso osome, opepříme, podlijeme trochou vývaru a dusíme pod pokličkou téměř doměkka.
Kedlubny oloupeme, nakrájíme nadrobno nebo nahrubo nastrouháme - přidáme k masu, zalijeme ještě trochou vývaru a dusíme.
Po chvilce kedlubny zahustíme světlou jíškou připravenou ze dvou lžic rozpuštěného másla a dvou lžic mouky. Dobře ji rozmícháme a dusíme do změknutí masa i kedluben.
Nakonec zalijeme mlékem, vmícháme nasekanou pažitku a krátce podusíme.
Příloha: vařené brambory.

Vaříme s Habadějem v sobotu 28. července 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.