Veselá velikonoční výzdoba krok za krokem

15. březen 2016

Co pro vás znamenají Velikonoce? Pro někoho je to největší křesťanský svátek. Pro jiného je to oslava příchodu jara. Ať už to vnímáte jakkoliv, můžete si svůj byt tematicky vyzdobit. Pár tipů nám nabídla lektorka tvůrčích dílen Martina Moličová.

Vajíčka, květiny, pomlázka, mláďata. To jsou symboly, se kterými se při výzdobě dá pracovat. Můžete na to jít systematicky a začít u vchodových dveří.

„Zkuste jarní věneček. Z materiálů doporučuji březové větvičky a slámu. Krásně zelený je zimostráz," radí Martina Moličová. Slámu například koupíte ve zverimexu. Něco si můžete přinést z přírody. Když už tam budete, natrhejte si o větve do vázy. Krásně vám vykvetou. „Ideální je bříza nebo zlatý déšť," dává tip Martina Moličová. Na větve pověste perníčky nebo vyfouknutá vajíčka.

Vraťme se ale ještě k věnci. Nalepte na něj půlky skořápek z rozklepnutého vajíčka jako mističky, ozdobte peříčky. Vzniknout tak pěkná ptačí hnízda.

Vyfouknutá vajíčka

Udělejte ostrým nožem nebo malým vrtákem dírku na špici vajíčka a na spodní straně. Obsah vyfoukněte do misky. Na těchto vajíčkách je krásné, že vám vydrží dlouhá léta. Proto si dát záležet na výzdobě se vyplatí. Je to dlouhodobá investice do zásoby vašich dekorací.

Zdobení barevným voskem

Vezměte si obyčejné voskovky a natavte je nad svíčkou. Špendlík zabodněte do obyčejné tužky. Díky tomu máte nástroj, se kterým se vám bude dobře manipulovat. Konec špendlíku namočíte do rozehřátého vosku a můžete začít kreslit na vajíčko. Díky tomu, že je vosk barevný, nemusíte vymýšlet nic dál. Kraslice je hotová.

Barvení

Vajíčko si můžete nabarvit akrylovými barvami. Využít se dá i lak na nehty. Kraslice se tím zpevní a krásně se leskne. Vajíčko také můžete celé potřít inkoustem. Po zaschnutí vezměte zmizík a pusťte se do zdobení. Vznikne vám působivá modrobílá kraslice.

Velikonoce u Kašubů, polské národnostní menšiny. Při barvení vajíček se používala přírodní barviva

S lepidlem v ruce

Velmi dobře vypadají i vajíčka polepená kousky papíru. Stačí vám klasické lepidlo na papír nebo Herkules.

Ubrousková metoda

„Je to velmi snadné a výsledek je parádní," doporučuje Martina Moličová. Sejměte vrchní vrstvu ubrousku. Natřete vajíčko tekutým lepidlem, přilepte ubrousek, ještě jednou přetřete lepidlem a nechte zaschnout.

Zvířátka ze sena

V papírnictví si kupte polystyrenové koule. Na tělo např. zajíce potřebujete dvě o průměru dvanáct centimetrů, na hlavu stačí osmi nebo deseticentimetrová koule. Abychom mohli připevnit slámu na koule, budeme potřebovat nějaký provázek nebo bavlnku. Jednotlivé části spojíme provázkem. Uši vyrobíme například z kartonu, opět obalíme senem a připevníme do hlavy třeba špejlí. Stejně tak postupujeme u rukou a nohou. Nakonec tvoříme obličej. Použijeme papír. Nebo tavicí pistoli přilepíme obličej z filcových dílků.

Barvy jara
Stejně jako každý svátek i Velikonoce mají svou barvu, která je vystihuje. Typické barvy pro Velikonoční svátky jsou hlavně žlutá, zelená a červená. A nezapomeňte, že k Velikonocům patří i generální úklid. Neberte to jako zlo. Prostě vyžeňte zimu ze svých příbytků. Uvidíte, že se hned budete cítit doma lépe. Můžete to pojmout jako přechodový rituál.

autor: PRO
Spustit audio