Veterinář: Antikoncepci kočkám rozhodně nedoporučuju

23. únor 2018

Hormonální antikoncepce není podle veterinárního lékaře Miloslava Pleskota pro kočky vhodná. Přesto se právě v těchto dnech často setkává s žádostmi majitelů koček o tento způsob zabránění početí. Ale může se to podepsat na zdraví zvířete.

„Často se setkávám s prosbou majitelů koček o antikoncepci. Ale takovou pilulku pro kočku rozhodně nedoporučuju. Kočky sice přestanou mrouskat, ale mohou onemocnět. Prokazatelně častější jsou pak záněty dělohy, nádory na mléčné žláze, a podobně,“ říká veterinář Pleskot.

Na jaře přibývá počet kastrací koček i psů ve veterinárních ordinacích. Je to proto, že kočky se začínají mrouskat a feny hárat. Psi utíkají. A lidé začínají řešit tyto problémy. Ale pozor, není úplně vhodné hasit oheň, když už hoří. Ideální je volit kastrační zákrok v době, kdy se kočky nemrouskají a feny nehárají, a pohlavní orgány nejsou tím pádem tak prokrvené.

Kastrace zvířat je dnes mnohem šetrnější

„Dnes už kastrujeme kočky i psy skutečně velmi citlivě, s laparoskopickým přístupem. Kastrační rány jsou u koček velikosti do centimetru, zátěž pro kočku je minimální. Další den je zvíře naprosto v pořádku,“ konstatuje Miloslav Pleskot.

Kočka je schopná chvíli po probuzení z narkózy vyskočit dva metry vysoko. Je dobré tomu zamezit. Stejně tak bychom měli zabránit lízání rány. S fenou je toto jednodušší. Kastrační rána je o něco větší, ale fena se dá lépe udržet v klidu. Rekonvalescence je stejná jako u kočky. 

Ani u kocourů se nejedná o radikální zásah do jejich organismu. „Při kastraci kocoura pracuji jen v podkoží, provedu dva malé řezy, odstraním varlata, a kocour je za dvě, tři hodiny po kastraci v pořádku. Komplikace se vyskytují minimálně,“ mluví o svých zkušenostech doktor Pleskot. 

Za narkózu je lepší si připlatit

Hodně lidí se bojí nebezpečí narkózy. Majitelé zvířat mají možnost si připlatit a vybrat si kvalitnější druh narkózy. Ta by měla zamezit neblahým následkům, včetně zvracení atd. Dnes už veterináři nabízejí přípravky, které jsou obdobné těm lidským.

Díky vyspělé veterinární medicíně je možné kastrovat i starší zvířata. Pokud tedy řešíte v těchto dnech útěky vašeho psa, a opakovaně si pro něj jezdíte do útulku, může být kastrace řešením. Díky případné kastraci můžete u svého psa předejít jeho problémům s prostatou.

Nechtěně nakrytá fena

V případě nechtěně nakryté feny veterinář udělá ultrazvuk, a poté řeší s majitelem feny další postup. V případě, že majitel chce od své fenky ještě štěňata, existují injekce, které se aplikují po dvaceti čtyřech hodinách. Poté dojde k potratu. Pokud o malé voříšky majitel nestojí a další štěňata nechce, provede se kastrace. Feně se odeberou vaječníky i děloha.

Spustit audio