Veterináři zlikvidují chov kachen ve Vápně na Pardubicku. Do velkochovu pronikla ptačí chřipka

22. březen 2021 13:23

Chov kachen v obci Vápno na Pardubicku čeká likvidace. Veterinární rozbory totiž potvrdily u drůbeže nákazu virem H5N8 - tedy ptačí chřipkou. Veterináři už vytyčili kolem chovu několikakilometrová ochranná pásma.

K likvidaci velkochovu ve Vápně, který čítá přibližně 3000 kachen, by mělo dojít ve druhé polovině tohoto týdne. Ptačí chřipka se potvrdila i v několika dalších chovech stejné firmy Penera v Královéhradeckém a Středočeském kraji. A jelikož provozy v Dobřenicích a Novém Bydžově jsou podstatně větší, začali veterináři s utrácením drůbeže nejdřív tam. Až tam budou mít hotovo, přesunou se do Vápna.

Dvě pásma kolem ohniska

Celkem bude potřeba zlikvidovat asi 50 tisíc kachen. Podle ředitele krajské veterinární správy Josefa Boháče je ale důležité, že se zatím nikdy neprokázal přenos toho podtypu ptačí chřipky na člověka. Šíří se jen mezi ptáky.

Co je H5N8
Virus H5N8 je podle veterinářů méně nebezpečná forma ptačí chřipky. Je sice vysoce patogenní, ale na rozdíl od viru  H5N1 se u tohoto podtypu nikdy nepotvrdil přenos na člověka. Pro drůbež je ale nákaza smrtelná.

Veterináři vytyčili také ochranné a dozorové pásmo. Od zjištěného ohniska je vytyčené tříkilometrové ochranné pásmo, kde musí obce provést soupis veškeré drůbeže od všech chovatelů. I kdyby měl člověk na dvorku dvě slepice, musí je nahlásit. Platí zákaz přemisťování drůbeže, konání výstav a podobně. Zároveň také budou v dotčených obcích speciální popelnice, kam bude možné případné uhynulé ptactvo dát.

Pak platí desetikilometrové pásmo dozoru, kde jsou pravidla mírnější. Pro obě tato pásma ale platí, že chovatelé musí zamezit své drůbeži styk s volně žijícími ptáky - aby se zabránilo případnému dalšímu šíření nákazy. Tedy žádné volné výběhy, zahrádky a podobně.

Letos to není první případ ptačí chřipky v Pardubickém kraji. První se objevil v Ronově nad Doubravou letos v únoru, ale to byl malochov. Poslední velký případ ptačí chřipky v našem regionu je z loňského února, kdy se nákaza dostala do velkochovu ve Slepoticích na Pardubicku a tam tehdy museli hasiči a veterináři likvidovat asi 140 tisíc brojlerů a několik tisíc krůt. V celém česku se letos potvrdilo už přes patnáct ohnisek ptačí chřipky.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související