Kde se vzala ptačí chřipka ve Slepoticích, pořád není jasné

28. únor 2020 09:15

Veterináři stále prověřují, jak se do velkochovu drůbeže ve Slepoticích na Pardubicku dostala ptačí chřipka. Virus H5N8 se objevil u krůt a bylo kvůli němu potřeba zlikvidovat chov na celé farmě, včetně desítek tisíc kuřat.

Možností, jak se mohl virus do chovu dostat, je celá řada. Veterinářům už ale zbývají jen ty méně pravděpodobné varianty, protože ty pravděpodobnější už prověřili.

„My se samozřejmě snažíme všechny možnosti nějakým způsobem vyloučit, abychom zjistili, jak se tam ten virus dostal, ale zatím všechna vyšetření jsou negativní a nejsme schopni nějakým způsobem naznačit, natož prokázat, odkud se tam virus dostal,“ říká ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč.

Likvidace chovu drůbeže ve Slepoticích

Veterináři samozřejmě prověřili i zdroje krmiva, všechna hygienická opatření, která se ve velkochovu provádějí, ale zatím nic. Není prý ani jasné, jestli se vůbec původ nákazy podaří někdy dohledat.

Nákaza se ze Slepotic naštěstí dál nerozšířila. Nikde se virus nepotvrdil a to veterináři provedli stovky dalších testů v samotném ohnisku i u chovatelů v okolí, a nikde se nic neprokázalo.

Mimořádná veterinární opatření ale platí v okolí dál, říká Josef Boháč: „Tento týden by se to mělo všechno uklidit, vyčistit, vydezinfikovat a plánuje se závěrečná ohnisková dezinfekce, která by měla proběhnout 2. a 9. března.“

Co je H5N8

Ve Slepoticích se objevil virus H5N8, což je podle veterinářů méně nebezpečná forma ptačí chřipky. Je sice vysoce patogenní, ale na rozdíl od viru  H5N1 se u tohoto podtypu nikdy nepotvrdil přenos na člověka. Pro drůbež je ale nákaza smrtelná.

Ředitel firmy Zdeněk Barták škody odhaduje do deseti milionů korun. Přesně spočítané ale náklady zatím nemá. Firma Moras uvažuje, jestli se jí vůbec do budoucna vyplatí dál chovat krůty a krocany. Jejich chov je náročný, protože zrovna tito ptáci, jsou velmi citliví jak na nemoci, tak ale třeba i na změny způsobu chovu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související