Většina Čechů nepřijímá v potravě dostatečné množství vlákniny. Představíme možnosti, jak ji doplnit
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:54 Rozhovor s Františkem Kinským
- 05:16 Módní návrhářka Jitka Šedová a podzimní móda pro muže
- 09:43 Proč je v jídelníčku důležitá vláknina? Zeptali jsme se výživové poradkyně Martiny Jandové
- 14:04 Jak jsou na tom z hlediska cholesterolu některé potraviny?
- 18:47 Kosmetický rádce. Jak se líčit, pokud vám už není dvacet?
- 22:00 Pozvánka na galavečer oblíbené rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku
Čtěte také
Většina populace České republiky nepřijímá dostatečné množství vlákniny. Důvodem je vysoká spotřeba bílého pečiva, těstovin a nízká konzumace celozrnných výrobků, luštěnin, ovoce a zeleniny. Vláknina je přitom velice důležitou součástí našeho jídelníčku. Nese řadu příznivých účinků, včetně navození pocitu sytosti či redukce hmotnosti.
Potraviny bohaté na vlákninu jsou mimo jiné zdrojem antioxidantů, vitaminů a minerálních látek. Pokud nedokážeme přijmout dostatečné množství vlákniny z přirozených zdrojů, můžeme vlákninu doplnit i jinou cestou.
Představíme si několik možností, jak vlákninu doplnit. Například psyllium či inulin.
Psyllium
Psyllium je rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. Je běžně dostupné v lékárnách nebo ve zdravých výživách.
Na lidské trávení má psyllium pozitivní efekt:
- prodlužuje dobu vyprazdňování,
- zvyšuje objem jídla v žaludku,
- prodlužuje dobu vstřebávání sacharidů ze střev,
- zlepšuje peristaltiku střev,
- zlepšuje zažívací potíže,
- pozitivní vliv na celkový trávicí proces.
Psyllium můžete přidat například do:
- obilných kaší (ovesné, pohankové, jáhlové,..),
- mléčných výrobků,
- pomazánek,
- polévek a omáček jako zahušťovadlo,
- chleba a pečiva,
- sladkého pečiva (buchty, koláče)
Ne každému psyllium chutná jen tak v jogurtu nebo v kaši, protože výrazně ovlivňuje chuť daného jídla.
Já osobně přidávám psyllium, když peču domácí večerní chleba. Ten mi opravdu chutná. Kdo by chtěl vyzkoušet, přidávám recept.
Užívání psyllia:
Jde o přírodní doplněk stravy, je nutné dodržovat výrobcem doporučené dávkování. Obvykle se doporučuje užívat až 5 kávových lžiček denně (cca 12 gramů).
Čtěte také
Ideální je množství rozdělit do třech dávek užívaných před jídlem nebo spolu s jídlem. V rámci hubnutí a redukčního režimu užívejte psyllium 30 až 60 minut před jídlem.
Je vhodné začít s užíváním menších dávek a dávky navyšovat postupně, aby si organismus na příjem vlákniny zvykl. Vyhnete se tak nepříjemným zažívacím potížím. U lidí citlivějších na příjem vlákniny mohou vyskytnout křeče v břiše, bolesti břicha, nadýmání nebo plynatost.
Inulin
Inulin je rozpustná vláknina získávaná z luštěnin nebo kořene čekanky.
Čtěte také
Má přirozeně nasládlou chuť, proto se hodí zejména do sladkých jídel. Asi nejznámějším výrobkem z čekankového kořene je obilná čekanková káva, oblíbená zejména u osob citlivých na kofein.
Na trhu je dostupný (stále populárnější a rozšířenější) také čekankový sirup, který má sladkou chuť podobnou různým dalším sirupům, na rozdíl od nich však obsahuje 95 % vlákniny, a to i přes svou sladkou chuť. Jde tedy o výborný způsob, jak si osladit například obilnou kaši, jogurt palačinky, lívance nebo jakýkoliv pečený koláč, buchtu, aniž byste navýšili množství cukru ve stravě.
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.
Inulin je v mnoha směrech výhodný pro naše zdraví:
- podporuje správné zažívání,
- ulevuje při zácpě,
- pomáhá při hubnutí a v léčbě cukrovky,
- vhodný při hubnutí,
- vhodný i pro diabetiky,
- má nízký glykemický index, obsahuje minimální množství kalorií,
- zlepšuje imunitu (posiluje obranyschopnost organismu),
- neničí zubní sklovinu,..
Ačkoliv je vhodný pro většinu lidí, pozor by si na něj měli dávat lidé trpící některými druhy alergií nebo intolerancí fruktózy. I u tohoto produktu je ale nutné dodržovat doporučené dávkování, které je 10 - 20 g na den.
Možné vedlejší účinky spojené s nadměrným užíváním inulinu:
- otoky,
- plynatost
- průjem,
- střevní a zažívací potíže,
- pálení žáhy,
- křeče
Čtěte také
Psyllium i inulin jsou výborní pomocníci, díky kterým se nám lépe plní doporučené množství vlákniny (snadněji docílíme zelené kolečko). Ale i přesto dodržujme zlaté pravidlo „všeho moc škodí“.
Proto se snažme, abychom převážnou část vlákniny do našeho jídelníčku dostali z přirozených zdrojů (celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce, zelenina). A psylliem či inulinem si jen pomůžeme k dosažení optimálního množství.
Recept na domácí večerní chlebík
Znáte večerní chléb? Kupujete si ho? Pokud jste přes den snědli už hodně pečiva a nechcete si ho odepírat ani večer, je večerní chléb skvělou volbou.
- 4 celá vajíčka (neoddělujeme bílky a žloutky)
- 4 lžíce psyllia (kupuji v lékárně - Psyllium Dr. Popov)
- 100 - 200 g sýru (já dávám jen 100 g Madelland Fitness), ale můžete libovolný tvrdý sýr
- špetka soli a kmínu
Obsahuje spoustu bílkovin a téměř žádné sacharidy. Od té doby, co jsem ochutnala tento domácí chléb, tak už večerní chléb nekupuji a dělám si ho doma. Je to strašně rychlé, jednoduché a hlavně moc a moc dobré. Nevěříte? Tak to prostě vyzkoušejte a dejte mi vědět, ano?
POSTUP:
Na jemno si nastrouháme sýr (já pro usnadnění práce dám sýr do sekáčku a rozsekám na malé kousky).
Do misky si rozklepneme vajíčka, která rozšleháme vidličkou. Poté přidáme nastrouhaný sýr, psyllium, sůl a kmín.
Vše promícháme a necháme pár minut odstát. Vláknina se vsákne do vajíčka a "těsto" zhoustne.
Těsto dáme na pečící papír na plech a vytvarujeme bochník. (Je to mazlavá hmota, nesahám na těsto rukama, ale stěrkou ho stáhnu na plech a vytvaruji bochánek).
Pečeme v předem rozehřáté troubě na 170 stupňů asi 40 minut.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Zlaté slunce pro herce Petra Kostku, vítěze populární rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku
Vítězem 28. ročníku ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku se stal vynikající herec Petr Kostka. Převzal hlavní cenu, Zlaté slunce.
-
Krouhané a kysané zelí, jako je levný přírodní zdroj vitamínu C, doporučuje zemědělec David Smetana
David Smetana ze statku ve Svobodných Dvorech je hostem naší radioporadny z rozhlasové kavárny. Na stole se tady objevily různé lahůdky ze zelí.
-
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět pohromadě, tvrdí nutriční poradkyně Martina Jandová
Brzy oficiálně přivítáme jaro, nakonec už je cítit ve vzduchu. A jaro je také období, které někteří odborníci doporučují jako dobrý start, pokud chceme změnit jídelníček.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.