Víkend v Pardubickém kraji: V noci do kostela a Váchalův videomapping

12. červen 2020

V pátek si přijdou na své všichni, kdo mají rádi atmosféru historických kostelů a nebojí se tmy. Pozveme vás i do zrekonstruovaného Portmonea nebo za zajímavými historickými bicykly do Chrudimi. A tip za Žamberka by neměl uniknout modelářům.

Noc kostelů – máme tři tipy

Můžete navštívit například kostel Nanebevzetí Panny Marie na Hoře Matky Boží v Králíkách. Chystá se kytarový koncert Štěpána Raka od 19 hodin. Ve 20:30 bude následovat komentovaná prohlídka kostela a některých částí areálu kláštera.

Noc kostelů si můžete užít také v kostele svatého Martina v Holicích. Bude otevřená zvonice a vy uvidíte, jak se rozhoupává zvon svatý Martin. A když budete chtít, můžete přispět na nový zvon, který bude zvonici zdobit snad už příští rok. Prohlídka historického prostoru začne v 18 hodin bohoslužbou, od 19 hodin se otevře zvonice.

Noc kostelů si můžete připomenout také v malebném kostele Zvěstování panny Marie v Janovičkách u Luže na Chrudimsku. Kostel bude otevřený od 18 hodin do půlnoci. Vysokomýtská muzejnice Soňa Krátká bude od 20 do 21 hodin číst úryvky z románu Tovaryšstvo Ježíšovo spisovatele Jiřího Šotoly. Šotola měl toto místo velmi rád a je pohřbený na přilehlém hřbitově.

Portmoneum opět otevřeno

Portmoneum – Museum Josefa Váchala

Po rekonstrukci se otevírá Portmoneum – Museum Josefa Váchala v Litomyšli. Kromě nové fasády, střechy a zahrady je opravené podkroví, kam se dříve nemohlo. Novinkou je unikátní videomapping s názvem Josef Váchal – Kumštýř boha i ďábla, který tohoto nevšedního umělce představuje pomocí poutavé audiovizuální projekce. K dispozici je také nový dokumentární film Portmoneum – Příběh neobyčejného domu. První návštěvníci mohou přijít už v pátek 12. června.

Jak se sportovalo před sto lety?

V Regionálním muzeu v Chrudimi připravili novou výstavu V zdravém těle zdravý duch anebo Jak se na Chrudimsku dříve sportovalo.

Výstava mapuje vznik Sokola, první cyklisty na vysokých kolech, počátky tenisku, fotbalu, atletiky. Návštěvníci výstavy uvidí vysoké kolo, které mnozí znají pod názvem kostitřas. Dále nízké kolo z přelomu 19. a 20. století, tzv. bezpečník. Další zajímavostí je lehokolo chrudimské firmy Tezner. O tom, že se mladí sportovci uměli bavit, svědčí řada pozvánek na sokolské Šibřinky, sportovní plesy či hudební večírky. 

Za modely do Žamberka

A poslední pozvánka nás zavede do Městského muzea v Žamberku, kde připravili na sobotu výstavu Modely a modelářství. Uvidíte historické i současné modely lokomotiv, železniční panely s vláčky, figurky, letadla a mnoho dalšího. Nejen nejmenší návštěvníci si budou moci hrát s modelem železnice a autodráhou. Budete mít možnost slepit si vlastní papírové auto nebo sestavit zjednodušený papírový model muzea.

Kam to máte nejblíž? Klikněte do mapy pro podrobnosti:

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka