Ani koronavirus nepřetrhne tradici. Noc kostelů bude i letos

9. červen 2020

Někteří tam chodí pravidelně, další občas anebo vůbec. Kostely se ale každopádně nedají přehlédnout. Přímo do nich můžete zajít v pátek 12. června.

Ani rok poznamenaný koronavirem nepřetrhne tradici. „Kostel tady stojí tolik let a byla by škoda ho neotevřít. Různá omezení navíc ustupují. Lidé se postupně vrací na pravidelné bohoslužby. Přijít může svobodně každý,“ říká pardubický arciděkan Antonín Forbelský.

Čtěte také

Letošní Noc kostelů by měla jenom v Pardubickém kraji pozvat na 71 míst. Kostel svatého Bartoloměje třeba zahájí program mší, následně zazní zvony. Dozvědět se můžete něco o historii. Přímo na kůru budete moci obdivovat varhany a v zákristii uvidíte přípravu liturgických předmětů a oděvů. 

Akce podle Forbelského vznikla tak, že jistý vídeňský kostelník nechal při večerním úklidu otevřené dveře a lidé začali dovnitř nakukovat. Tak se postupně vyvinula dnešní Noc kostelů.

Koronavirová změna

Ze dne na den se i kostely musely přizpůsobit novým podmínkám. „Mše svaté jsme slavili soukromě. Kontakt se snížil na minimum. Teď už sloužíme bohoslužby a aktualizujeme termíny křtů i svateb.“

Na minulé měsíce se ale arciděkan nedívá s despektem: „Každý čas má své a záleží, jak to člověk uchopí. Lidé mohli být víc spolu. Kdo chtěl, mohl vytěžit z duchovního servisu, kdy byly bohoslužby v televizi, na internetu, v rádiu a podobně. Je dobré hledět taky do budoucna v naději.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.