Víte, že z levandule můžete udělat limonádu i repelent?

19. červen 2014

Levandule patří sice neodmyslitelně ke Francii. Ale také na našich českých zahradách se začíná prosazovat stále více.

V Radioporadně jsme přivítali Olgu Pospíšilovou z Chrudimi, která si zasadila celý lán. Tady je od ní pár tipů, jak s levandulí naložit.

V KUCHYNI

Levandule jako koření je příliš voňavá, proto používáme méně aromatické listy v menším množství, které sušíme při teplotě 36°C. Můžeme kořenit skopovou pečeni, dušené maso, rybí polévky, houbové pokrmy či saláty, zeleninu.

Levandulová limonáda:
15 dkg cukru svaříme s 1/4 vody, po rozpuštění přidáme 1 celý vymačkaný citrón a 4 polévkové lžice levandulových květů a necháme louhovat. Přidáme 1,7 l vody a dáme vychladnout. Zdobíme citrónem a mátou. Vynikající studený nápoj v horkých dnech.

Levandulový čaj:
1 lžičku levandulových květů přelít horkou vodou a nechat 5 minut louhovat, scedit. Levandule nám prospěje především po namáhém dni.

Zátiší s levandulemi

V DOMÁCNOSTI

Levandule zahání nepříjemný hmyz – komáry, mouchy. Můžeme odehnat i škůdce na rostlinách (mšice, třásněnky svilušky).

Postřik proti škůdcům:
Doporučuji po dobu 1 týdne stříkat rozprašovačem rostlinku s roztokem: 0,5l vody a 10 kapek éterického oleje a 4 lžíce slunečnicového oleje

Levandulová voda do žehličky:
Destilovanou vodu smícháme s levandulovou esencí. Prádlo je krásně provoněné a ve skříni krásně zůstane voňavé.

Osvěžovač vzduchu:
Smíchejte 20 kapek levandulového oleje s 50 ml destilované vody a 50 ml žitné. Nalijte do rozprašovače a vdechujte.

V KOSMETICE

Levandule má i ochranný účinek při aplikaci na kůži. Látky obsažené v levanduli ochraňují kůži před přílišným rozmnožením škodlivých mikroorganismů. Sušené květy někdy naleznete v bylinných receptech pro ošetření problematické pleti např. pro léčbu akné nebo ekzému.

Nejznámější je levandulový olej, který si i Vy můžete doma vyrobit.

Levandulový olej:
Do sklenice napěchujeme levandulové květy a zalijeme olejem, uzavřeme a necháme 4 dny stát v teplé místnosti. Potom olej přecedíme přes čistý kousek plátna, vymačkáme květy. Do sklenice přidáme opět čerstvé květy. Necháme další 4 dny louhovat a pak ještě jednou celý postup. Za 12 dní je olej hotov.

Užití: do koupele (několik kapek), při migréně k otírání spánků, nervozitě, k masáži bolavých svalů, k osvěžení vzduchu – společně s 20 kapkami levandulového oleje s 50 ml žitné a 50 ml destilované vody.

Levandulový festival v maďarském Tihany. Na snímku sirupy z levandule, vína s levandulí, med či želatina z levandule

Pro zdravé vlasy:
Horký levandulový olej vmasírujte do pokožky hlavy a nechte krátce působit. Budete mít zdravé a krásné vlasy.

Na mastnou pleť:
Do dvou polévkových lžic základního oleje (kvalitní olivový, mandlový nebo slunečnicový) přidáme 6 kapek levandulového oleje - hotový olejíček jemně vmasírujeme do pokožky.

autor: jsl
Spustit audio