Vítějeves na Svitavsku zdobí půvabný novogotický kostel. Nejvzácnější jsou jeho fresky

28. červen 2018
Česko – země neznámá

V naší zemi je mnoho obcí, kterým vévodí staré kostely. Mezi ně patří i Vítějeves na Svitavsku v Pardubickém kraji, kde mají půvabný novogotický kostel svaté Kateřiny. V obci stojí už od 14. století. První zmínka o něm pochází z roku 1340, kdy byl zatím jenom kaplí. Dnes je z ní hlavní oltář.

Kostel svaté Kateřiny byl kostelem farním a našli bychom ho v popisu pražského arcibiskupství. Záznam o něm byl zanesen za Arnošta z Pardubic. Kostel byl postaven v pseudogotickém slohu. Přestavěný byl v roce 1907, kdy byl z obvodových zdí vytvořen vstup.

Kostel má i funkční varhany z roku 1912, které stojí na krásném dřevěném kůru. V loňském roce byly zrestaurovány nákladem 320 tisíc a nyní opět krásně znějí.

 

Největší vzácností vítějeveského kostela jsou fresky na zdech kaple. Objeveny byly v roce 1948 při malování. Od té doby ale bohužel nadále zvětrávají a postupně opadávají. Jeden ze zobrazených evangelistů už není skoro vidět. Farnost už několikrát žádala o jejich zrestaurování, ale náklady na jejich obnovu by byly milionové.

 Pokud někdy přes Vítějeves pojedete, můžete si kostel svaté Kateřiny prohlédnout i zevnitř. Kontakt na místní kronikářku Boženu Farkašovskou, která vám svatostánek ochotně otevře a provede vás jím, najdete ve vitrínce umístěné na zdi kostela. Anebo se přímo domluvte s panem farářem.

autor: BAL
Spustit audio