Vítr v Pardubickém kraji: popadané stromy a výpadky proudu

24. září 2018 07:30

Česko večer a v noci  zasáhl extrémní vítr. Hasiči až do rána odstraňovali jeho následky, tedy popadané stromy a větve.

Celkem vyjížděli v našem kraji k osmdesáti případům. Momentálně neprobíhá žádný zásah. 

Problémy řeší i energetici

Kvůli silnému nočnímu větru a dešti je  bez proudu řada domácností například na Pardubicku. Během dopoledne by měli energetici opravit poruchu v Kladrubech nad Labem, Semíně a Strašově.

Nejvíce problémů je na Chrudimsku.  Bez proudu jsou i některé obce na Svitavsku. Problémy hlásí například Chornice a Nectava. Na opravě se pracuje. Na Orlickoústecku je bez proudu Horní a Dolní Houžovec. Tam by měla být oprava u konce po deváté dopolední.

Aktuální stav distribuční sítě v Pardubickém kraji včetně předpokládaného termínu odstranění poruchy najdete v tabulce.

Komplikace na železnici

Omezení na železnici v našem kraji zatím nejsou. Stromy na koleje ale spadly mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad v sousedním Královéhradeckém kraji. Vlaky na hlavní trati z Moravy na Prahu mají zpoždění. Některé i desítky minut. 

Vítr bude slábnout

Podle meteorologů by měl velmi silný vítr v následujících hodinách ustávat. Po zbytek dnešního dne je vyhlášena výstraha s nízkým stupněm nebezpečí. Čeká nás velká oblačnost s přeháňkami. K večeru se ale počasí bude postupně zlepšovat. Ve vysokých polohách může i sněžit. Teploty dosáhnou 9 až 13 °C. Vítr bude ještě poměrně silný - 6 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h). K večeru už bude slábnout.

autor: nov
Spustit audio