Vliv kotlíkových dotací na ovzduší? Odborníci v osmi obcích měřili údaje pro budoucí srovnání

6. březen 2017

Ministerstvo životního prostředí chce zjistit, jaký dopad na ovzduší mají kotlíkové dotace. V osmi obcích proto zadalo měření, která zkoumají množství zplodin ze spalování tuhých paliv. Údaje pak úřad srovná s budoucími měřeními. Ta se budou dělat s další vlnou výměny kotlů. Kotlíkové dotace zatím v celé zemi využily 3000 domácností. Časem by vyměněných kotlů mohlo být až 100 tisíc.

„Odebírá to vzduch z okolí pomocí čerpadla,“ popisuje Jan Komárek z Českého hydrometeorologického ústavu, který stojí vedle vzorkovačů na zahradě mateřské školy v Jablonném nad Orlicí. Nerezové skříně vysoké zhruba metr přesívaly zdejší ovzduší dva měsíce topné sezony.

„Teď momentálně držím v ruce tubus s naprášenými filtry. Sítko je nyní tmavě šedé, před tím bylo bílé,“ ukazuje, co se na sítu nashromáždilo za 24 hodin.

Odborníky zajímá nejen prach, ale také množství rakovinotvorných látek ve vzduchu: „Zkoumá to jeden den benzopyren, druhý den nanesený prach a třetí den těžké kovy – nikl, kadmium, arzen a olovo.“

Množství zplodin ze spalování pevných paliv v ovzduší se měřilo v osmi obcích v celé zemi. Důležitá pro výběr místa byla kvalita ovzduší, ale také potenciál budoucí výměny kotlů. V třítisícovém Jablonném jich zatím lidé vyměnili 16.

„Hlavně když vjíždíte do města a sjíždíte z vrchních vesnic, vidíte na dolíku takový černý smogový opar,“ popisuje smogové dny ředitelka školky v Jablonném Lenka Prokopcová a dodává: „Děti jsou často nemocné. Zápaly plic, průdušky, bronchitidy. Objevuje se to už u malých dětí.“

Technici čistoty ovzduší se s přístroji na zahradu školky vrátí, až se ve městě při příští vlně dotací vymění další kotle.

Spustit audio