Vybíráme vánoční hvězdu a stromek. Nekupujte zajíce v pytli
Pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima), lidově nazývaný vánoční hvězda, je ve své domovině rostlinou keřovitého až stromovitého vzrůstu. Jeho vyšlechtěné odrůdy, ty, které si před Vánocemi pořizujeme domů, dosahují výšky jen 20 až 40 centimetrů. Velké ozdobné listeny tvořící růžici vyrůstají okolo nenápadného květenství.
A právě podle vzhledu těch drobných žlutočervených kvítků vánoční hvězdu vybíráme. Měly by být v dobré kondici, teprve rozkvétající. Ostatně, v dobré kondici by měla být celá rostlina. Až se rozhodneme pro ten nejkrásnější kousek, vánoční hvězdu před transportem z obchodu zabalíme do papíru (nebo klidně do izotermické fólie z autolékárničky), a co nejrychleji, ideálně ve vyhřátém dopravním prostředku, dopravíme domů.
Doma rostlinu rozbalíme až tak za dvě nebo tři hodiny. Držíme ji nejprve v teplotách okolo 18–20 °C. Přihnojíme, opatrně zalijeme, a pak teprve přesuneme do teplejší místnosti. Ideálním stanovištěm pro tuto rostlinu je světlé místo. Toleruje polostín, pokud není teplota příliš vysoká.
Během kvetení by měla být v teplotách od 15 °C do 22 °C (v nižší teplotě déle vydrží). V tomto období vánoční hvězdu jednou až dvakrát týdně přihnojujeme. Substrát by měl být jen mírně vlhký.
Pokud spodní listy žloutnou a opadávají, může být na vině nedostatek živin (pohyblivé živiny se přesunují do listů mladších), někdy je na vině zachlazení, rychlý přesun do tepla či nedostatek světla. Když opadávají barevné listeny na vrcholu, obyčejně je vánoční hvězda přelitá, nebo „nastydla“, tedy byla nějaký čas v příliš nízké teplotě.
Vánoční stromek – nekupujte zajíce v pytli
Čím později stromek koupíte, tím lépe? To neplatí vždy, protože třeba kavkazské jedle (Abies nordmanniana), které téměř neopadávají, pocházejí nejčastěji z dovozu a už na vás nemusejí zbýt. A kdo si koupí stromek den před Vánocemi, neměl by si myslet, že je čerstvě uříznutý, většinou se připravují už v listopadu, protože jinak by se to prostě nestihlo. Smrčky, které nejvíce opadávají, se řežou nejpozději.
Zdravý, čerstvý stromek by měl mít sytě zelenou barvu, pružné větve a nepoškozený kmen. Stromek si důkladně prohlédněte, a teprve poté ho nechte prodejcem zabalit do sítě.
Koupíte-li stromek v předstihu, uchovejte ho na chladném místě (balkon, terasa, chodba, sklep). Před ozdobením umístěte stromek do stojanu s vodou, do které by měla zasahovat alespoň část kůry na kmeni, aby pletivo mohlo vodu rozvádět. Občas můžete stromek osvěžit rozprašovačem s vodou. Nestavte ho k topení, tam se mu nebude dobře dařit.
Poslechněte si odborníky v našem Hobby magazínu.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.
