Východní Čechy byly a jsou krajem vinařů

18. říjen 2015

Jižní Moravu, Burgundsko a Bordeaux pojí s oblastí východních Čech víno. U nás se ho sice pěstuje méně, ale to je jen dočasná stagnace, věří nadšenci, kteří chtějí tuto tradici regionu vrátit. Že se víno pěstovalo skoro v každém východočeském městě (vyjma těch v horách) víme z kronik, starých maleb i z názvů ulic, kopců a hospod. Možná, že i u vás říkáte nějakému místu Vinice nebo máte ulici, která má vinici či vinohrad ve svém názvu.

Víno se pěstovalo třeba v Chrudimi. Po bitvě na Bílé Hoře se ale o vinice neměl, kdo starat a tak dlouhá léta pěstování vína upadalo. Pokus o obnovu koncem 19. století vypadal slibně, po pár letech ale vinice zanikla a tak dnes Chrudim vlastní víno alespoň prozatím nemá. V Pardubicích je kancelářská budova nazvaná Vinice, leží v místě, kde se víno pěstovalo. To rostlo přibližně v místě dnešní nemocnice. A Vinici s velkým V jako jméno ulice najdeme ve Vysokém Mýtě. Název to není vymyšlený jen tak pro nic za ni, protože v místech této ulice bývala vinice.

Vinohrad pod náměstím v Novém Městě nad Metují

Libor Hovorka se celý život věnoval hodinám a hodinkám, které se vyrábějí a vyráběly v Novém Městě nad Metují. Napsal o nich dokonce knihu. Před pár lety ho uchvátilo, že se na Kuksu pěstuje víno a když zjistil, že terasy pod jeho domem postavili v 19. století na pěstování vína, rozhodl se založit vinohrad. Ten má i oficiálně registrovaný, takže víno může teoreticky prodávat. Vypěstuje ho ale tolik, že to stačí spíš jen pro něj a jeho rodinu. Vlastní víno tak prodává jen jeden den v roce, když pořádá vinobraní.

Vinice na Kuksu

Víno se na Kuksu pěstovalo už za dob hraběte Šporka. Stanislav Rudolfský se rozhodl, že tuto tradici obnoví. Opukové podloží do sebe přes den naakumuluje teplo, takže vinice má příhodné mikroklima i v této podkrkonošské oblasti. Vinice na Kuksu ale leží skoro 300 metrů nad mořem, výše je výše zmiňovaná vinice v Novém Městě nad Metují, ta má přes 300 m.n.m. podobně jako ta v Litoboři a ještě o přibližně sto metrů výš je vinice v Trutnově. I tam se ale daří pěstovat víno.

Nová naděje pro vinaře

Vinaření jako koníčku se začíná věnovat čím dál tím vicí lidí. A tak možná i v našem regionu vzniknou nové vinice. Cech českých vinařů chce podnítit města a obce, aby příští rok vysazovaly alespoň malé symbolické vinice. Příští rok totiž uplyne 700 let od narození Karla IV., který se velmi zasloužil o rozvoj českého vinařství. Víno se u nás sice pěstovalo už dávno před tím, Karel IV. ale vytvořil zákony, které trestaly každého, kdo by víno šidil nebo třeba ničil vinice a také osvobodil od daní toho, kdo založil nový vinohrad.

Sklípek v Cholticích

V Cholticich na Pardubicku bydlí pan Horák, velký milovník vína. Ten si postavil pravý sklípek. Když chce posedět s kamarády nebo uspořádat třeba oslavu narozenin, pozve hosty do sklípku, kde skladuje různá vína. Kdo u něj posedí, cítí se jako na Moravě. Dokonce i ta vína, která tady schovává a pije jsou moravská. Ale třeba za pár let bude i v Cholticích vinohrad a bude tu mít soudek s domácím choltickým vínem vypěstovaným na okolních svazích.

autor: mkk
Spustit audio