Vydejte se s námi do doby První republiky v unikátním kabrioletu Aero 50 Dynamik

3. červen 2016

Tento vzácný automobil má ve svých sbírkách Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. A právě Regionální muzeum hostilo náš rozhlasový tým přímo ve své expozici o historii firmy Sodomka.

Přivítali vás moderátorky Jitka Slezáková a Kateřina Prouzová.

Stará auta ze slavné karosárny Sodomka

Největším lákadlem je nedávno kompletně renovovaný elegantní kabriolet Aero 50 Dynamik z roku 1940. Společně s ředitelem muzea Radimem Urbánkem vyvezeme tento automobilový unikát ven a vy můžete být u toho. Uvidíte, jak vypadá vysílání v přímém přenosu a přitom si prohlédnete expozici o slavné karosárně Sodomka.

Můžete obdivovat i další výrobky této slavné továrny. Landauer, mylord, skútr, dětské šlapací autíčko, část skutečného kluzáku Skaut-Standart či limuzínu Tatra 52.

Jak vypadaly dámy za První republiky

I dámy si přijdou na své. Nahlédneme do životního stylu žen ve 20. a 30. letech minulého století na nové výstavě „Opravdová dáma“. Dozvíte se, co se nosilo na hlavách a na nohou, jak se měnila módní silueta, kteří návrháři udávali tón.

A co na to hasiči

Řekneme vám více o zakladateli továrny ručních pump a stříkaček. Ano, řeč bude o Václavu Ignáci Stratílkovi, který v roce 1899 začal spolupracovat s hasiči a založil ve Vysokém Mýtě továrnu. Velitel Sboru dobrovolných hasičů Vysoké Mýto Petr Motl nám ukáže, jaké vzácné relikvie tamní hasiči dodnes opatrují.

Sodomkovo Vysoké Mýto

Naše vysílání bude zároveň pozvánkou na 10. ročník festivalu Sodomkovo Vysoké Mýto. Tato přehlídka starých automobilů, kol, hasičských stříkaček, historických stejnokrojů a prvorepublikové hudby vypukne v sobotu v 9 hodin přímo na vysokomýtském náměstí Přemysla Otakara II. Pozve vás ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě Radim Urbánek společně s Jiřím Junkem a dalšími.

Perličky z historie slavné vysokomýtské karosárny

Firma Sodomka byla založena ve Vysokém Mýtě v roce 1895 Josefem Sodomkou. Původně se jmenovala První východočeská výroba kočárů Josefa Sodomky. Po první světové válce přišla krize a hledání dalšího výrobního programu. Josef Sodomka mladší přemluvil otce, aby začali karosovat automobily. V roce 1925 tak vyrobili první automobilovou karoserii podle vlastního návrhu na podvozku Praga Mignon. Ve třicátých letech se Karoserie Sodomka stává úspěšnou firmou a vítězí na soutěžích elegance i na autosalonech.

Kdo jezdil v autech z firmy Sodomka

Firma Sodomka karosovala automobily pro obyčejné lidi, ale i pro významné osobnosti doby. Například pro Jana Wericha (Tatra 52) a manželku prezidenta Beneše (Aero 50). Karosovala vozy nejen různých českých firem jako byly Aero, Laurin & Klement, Praga, Škoda, Tatra, ale i zahraničních. Například Bugatti, Ford, Graham, Lancia, Nash, Rolls-Royce, La Salle (pro britskou královskou rodinu), Studebaker a další. V roce 1948 byla firma znárodněna a stal se z ní národní podnik Karosa.

autor: jsl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.