Vylaďte si pokoj podle svého gusta. Poradíme vám s barevnou paletou

7. duben 2017

Jsou tři základní barevné palety. Teplá, šedobéžová a studená. Vyberte si jednu z těchto základních barevných palet a pak už jen přidávejte doplňky a sestavujte je jako puzzle.

Základem jsou podlaha, zdi, stropy a dveře. Nejlepší je přijít za interiérovým designerem v době, kdy se tento základ rodí. Ale pokud už je toto v bytě nebo domě hotové, měli bychom se toho držet a navazovat barvou i materiálem.

V dnešní době je velmi těžké vyznat se ve všech materiálech a barvách, které se nabízejí. „Lidé ke mně přicházejí úplně bezradní. A trvá docela dlouho, než společně přijdeme na to, co se jim vlastně líbí,“ říká interiérová designerka Markéta Hubáčková. Vkus svých klientů zjišťuje pomocí fotografií i návštěv různých obchodů s bytovým vybavením. „Přijdu s fotografiemi a klienta se ptám: Jak to cítíte? Nikdy ne: Co myslíte… A pak to jde,“ usmívá se návrhářka.

Teplá paleta (písková)

K teplému pískovému stylu se hodí podlahy ve všech odstínech teplého dřeva, barvy zdi mohou být krémové nebo skořicové, jedna stěna může být i čokoládová a pak doplněná barevnými obrázky. Co se týká doplňků, hodí se imitace slonoviny, perleť, zlato, mosaz, pískovec, a další přírodní materiály.

Potom hledáme osobní barvu klienta, která vnese jas do daného základu. Většina z nás má svou oblíbenou barvu. „Například jedna klientka mi říkala, že má ráda, když rozkvetou vlčí máky v obilí. Tam je jasná teplá paleta, hodně té zlatavě žluté a občas červený doplněk. Z toho už se dá vyskládat celý obývací pokoj,“ pochvaluje si Markéta Hubáčková.

Kombinace teplých a studených barev v ložnici

Šedobéžová paleta (ve stylu Provence)

Je to velmi decentní a příjemný odstín, který se dá přirovnat ke stylu Provence. Používá se béžová barva v barvě kapučína. Roli hraje i čistě bílá a matná černá. Ze dřeva vybíráme ořech, černý dub, dělají se teď i bělené podlahy nebo patinované podlahy se starobylou strukturou. Z této palety se udělá základ celého interiéru. Z doplňků použijeme sklo, ale i plexisklo, křišťál, chrom, přírodní textilie jako len, barvy podobné levanduli hrají prim v této barevné paletě. Temně fialová, petrolejově modrá i vínová jí sluší.

Černobílá paleta

Bílá, černá a šedá v různých odstínech. Také z toho vznikají velmi pěkné interiéry, které mají v oblibě hlavně muži. Ale tato studená paleta se musí s citem zateplit. Dřevěné doplňky vypadají velmi efektně. Dělají se i šedé stěny z cementu.

Čtěte také

„V tomto případě se ale musí skutečně myslet i na nějaké teplejší prvky. Mám zkušenost s klienty, kterým se tato studená varianta ze začátku velmi líbila, ale po pár měsících se jim líbit přestala, bylo to zkrátka moc studené,“ uzavírá interiérová návrhářka Markéta Hubáčková.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.