Vyšlápnete z bubliny? Jeden svět má letos téma bezpečná blízkost

26. březen 2019

Člověk vždycky chtěl někam patřit. V posledních letech k houfování slouží hlavně sociální sítě. Vzájemně ale k sobě skupiny kolikrát těžko hledají cestu.

Festival Jeden svět má podle organizátorů sloužit k tomu, aby si lidé vyslechli názory druhé strany a začali spolu zase komunikovat. Je otevřený a mohl by přilákat různé skupiny diváků.

Od úterý do soboty

V Pardubicích se znovu promítá v Divadle 29. Od 26. března to bude celkem 19 dokumentů. „Začínáme v 16 hodin, následně každý den od 18 hodin jsou debatní filmy doplněné debatou s pozvanými hosty. Snažíme se na každý den připravit jiná témata. Končíme asi o půlnoci,“ říká Anna Hrabáčková.

Na začátek je připravený snímek #FollowMe. „Ten se věnuje sociálním sítím, speciálně Instagramu. Ukazuje, že za vizuálním leskem je celkem slušný byznys. Přizvali jsme hosty z mladší generace. Dorazí youtuber Kovy a datový žurnalista Českého rozhlasu Michal Zlatkovský,“ popisuje za organizátory Pavel Ševčík.

Ve středu poběží film o Alzheimerově chorobě Láska a prázdná slova. Doplní ho Šárka Jirásková z Domova pro seniory U Kostelíčka. Čtvrteční projekce naváže na hlavní téma festivalu, tedy rozdělenou společnost. Po snímku Dobrá změna v Polsku vystoupí Ondřej Kundra z Týdeníku Respekt. V pátek je na programu film Exit – Dát extremismu sbohem. „Věnuje se odchodu lidí z extremistických skupin. Oni sami zpětně vidí, jak moc byli vyčlenění, když hledají nové známé.“

Lovci duchů

V doprovodném programu bude výstava fotografií Radka Kalhouse. Ten zachytil osobně prožité téma závislosti dětí na mobilních zařízeních. A ve Videosekci Czech Press Photo 2018 uvidíte kolekci patnácti krátkých videoreportáží. Jde o komorní projekci ve smyčce pro tři diváky zároveň.

Bez tabletu se vztekají a řvou. Dětí závislých na technice přibývá

Ležící dítě s tabletem

Některé děti umí používat tablet nebo chytrý mobilní telefon dřív, než řeknou první slovo. Má to ale svá úskalí. Moderní technologie jim sice pomáhají rozvíjet schopnosti, jenže nadměrné hraní on-line her nebo chatování na sociálních sítích může vyvolat závislost.

Dopoledne patří promítání pro školy. „Přijde asi 1400 žáků a středoškoláků. Sami učitelé můžou s dokumenty festivalu pracovat během roku ve výuce. Filmy a doprovodné materiály se dají legálně stáhnout,“ tvrdí organizátoři.

Festival se následně přemístí do dalších měst Pardubického kraje. Od 6. dubna bude v Ústí nad Orlicí a od 11. dubna v Poličce.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.