Fake news a aktualizace systému. Je tady Jeden svět

3. duben 2018

Festival dokumentárních filmů o lidských právech překročil hranice Prahy a zajít na něj můžete třeba i ve vašem městě. V Pardubicích bude taková možnost v Divadle 29, v ulici Svaté Anežky České.

„Promítáme 16 dokumentů, a to denně od 16 hodin do půlnoci. Po filmech promítaných od 18 hodin následuje debata. Zahajovacím filmem bude v úterý 3. dubna snímek Čističi. Zabývá se lidmi, kteří se snaží ve specializovaných firmách čistit závadný obsah na sociálních sítích. Uvidíme, jaký má taková práce dopad na jejich psychiku a taky jakým způsobem do toho zasahují jednotlivé státy,“ říká za organizátory Pavel Ševčík. 

„Snědí muži přepadávají ve Chvaleticích dívky.“ Policie vyvrací poplašnou zprávu

Facebookem se šíří hoax o mužích přepadávajících dívky v Chvaleticích

Po Chvaleticích se v tomto týdnu šířila poplašná zpráva o mužích tmavé pleti, kteří prý přepadávají hlavně blondýnky. Na sociálních sítích ji sdílely stovky lidí. Státní i městská policie okamžitě vydali prohlášení, že se nic takového ve městě neděje. Dnes proto strážníci zvou místní na veřejnou debatu, aby je uklidnili.

A další snímky? „Město duchů se věnuje problematice současné Sýrie. Rebelská střední v Berlíně zase ukazuje studenty, kteří si můžou sami vybírat témata, můžou libovolně odcházet a přicházet, ale po dvou letech musí splnit státní maturitu.“

Informace vedle dezinformace

Slovem roku se podle slavného Collinsova slovníku stal výraz fake news: „Těžko se rozlišuje pravda, názor, emoce. Během festivalu bychom se měli chvíli zastavit, aktualizovat systém, zjistit si víc informací o nějakém konkrétním tématu a vytvořit si jasný názor. Díky festivalu se můžeme dostat k úplně jiné složce informací, než které běžně dostáváme. Třeba snímek Náš nový prezident zachycuje propagandu ruské televize,“ doplňuje Ševčík. 

Pardubický Jeden svět promítá i v dopoledních hodinách pro základní a střední školy z Pardubic a okolí. „Navíc si v prostoru Klubu 29 můžete prohlédnout výstavu fotografií Milana Jaroše - Zima, nuda a hlad v Bělehradu. Zobrazuje uprchlíky, kteří uvízli na nádraží v centru srbské metropole.“

Program festivalu Jeden svět Pardubice

Úterý 3. 4.
16:00    Básnířka
18:00    Čističi
21:00    PreKrim
22:40    690 Vopnafjörður                               

Středa 4. 4.
16:00    Vzdálený štěkot psů
18:00    Město duchů
20:45    O otcích a synech
22:30    Cizinec v ráji                                       

Čtvrtek 5. 4.
16:00    Na ostří s Tupými noži
18:00    Náš nový prezident
20:45    Tohle je Kongo
22:25    V zajetí                                  

Pátek 6. 4.
16:00    Zeptejte se sexperta
18:00    Rebelská střední v Berlíně
20:45    Stát se tím, kým jsem byl
22:25    Silvana

Kromě Pardubic bude Jeden svět třeba i v Poličce, Ústí nad Orlicí a Chrudimi.

autor: Jakub Malý
Spustit audio