Z bývalého skladu uhlí v Hlinsku je parkoviště pro padesát aut

15. listopad 2018 07:15

Namísto uhlí řady aut. V Hlinsku je v provozu parkovací dům. Není to ale klasická stavba, na parkoviště tam proměnili plechovou halu u teplárny.

Důvody jsou dva - sklad patří k hlinecké teplárně, která už ho ale nepotřebuje a hala zůstávala nevyužitá. Stojí navíc kousek od sídliště, což je jedna z lokalit, kde jsou velké problémy s nedostatkem parkovacích míst. Radnice se tak rozhodla plechovou budovu proměnit na placené parkoviště a v netypickém parkovacím domě už začal zkušební provoz.

Podle nezávislého starosty Hlinska Miroslava Krčila bylo nutné provést protipožární opatření, namontovat osvětlení a také vyměnit vjezdová a výjezdová vrata. Zbývá ještě umístění kamer.

Parkoviště by mělo fungovat tak, že řidič přijede před halu, ze svého telefonu vytočí mobilní bránu, systém si ověří, jestli je na číslo pronajaté parkovací místo a umožní vjezd. Přestavba haly na parkoviště stála víc než dva miliony korun.

Řidiči místa rozebrali za pár dnů

Lidémají o parkovací uhlenou halu velký zájem. Všechna místa byla obsazená za pár dnů. Hlinecká radnice nabídla lidem dvě varianty pronájmu: místo si mohli předplatit na rok, nebo na dva. A podle starosty Krčila většina z nich dala přednost druhé možnosti.

Spustit audio

Související