Z oběžné dráhy je vidět, že je Země kulatá a hlavně nádherná, usmívá se Vladimír Remek

Další pokračování pondělních talk show Petra Voldána. V pondělí 3. září jsme se vydali opět živě z radiokavárny Českého rozhlasu Hradec Králové na hodně dlouhou cestu doslova kolem světa. První náš i evropský kosmonaut Vladimír Remek na ni ovšem neměl před 40 lety celých osmdesát dní.

Nicméně Zemi si Vladimír Remek prohlédl z pěkné výšky: „My jsme létali na oběžné dráze kolem Země, která byla ve výšce mezi 350 až 400 kilometry. Bylo vidět, že je Země kulatá a nádherná."

Povídání s Vladimírem Remkem nás zavedlo na cestu, která stále patří mezi ojedinělé. Cestu kolem zeměkoule zatím nenabízí žádná seriózní cestovní kancelář, i když do vesmíru už létají lidé i za peníze.

Vladimír Remek byl v roce 1978, tedy před čtyřiceti lety, prvním člověkem, který nebyl občanem tehdejšího Sovětského svazu nebo USA a přesto se do vesmíru vydal. Jako 87. kosmonauta nebo chcete-li astronauta, ho Evropská kosmická agentura označuje za prvního kosmonauta evropského.

O tom, že má Vladimír Remek zážitků z cesty do vesmíru i z dalšího cestování po světě nepřeberně, vás asi nemusíme přesvědčovat. Mnohé z nich jsme vám rádi přiblížili, včetně poodhalení koníčků kosmonauta nebo několika překvapení.

Chcete vědět, co si balí na cestu kosmonaut, co bylo v kufříku, který držel v ruce na fotografii krátce před startem do vesmíru? Co mu poradila maminka pro dalekou cestu a proč občas raději jede i na delší vzdálenost autem namísto letu letadlem?

To všechno a mnohem víc jste se mohli dozvědět, pokud jste si v pondělí 3. září po 18. hodině naladili frekvence Českého rozhlasu Hradec Králové, nebo se přišli  osobně zúčastnit živého vysílání z radiokavárny v Havlíčkově ulici.

Petr Voldán s Vladimírem Remkem v Evropském parlamentu

Celý záznam rozhovoru Vladimíra Remka s Petrem Voldánem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související