Z Podhořan do celé republiky. Přes malé letiště proudí tisíce ochranných štítů

15. duben 2020 08:10

Malé sportovní letiště v Podhořanech začali využívat dobrovolníci z iniciativy Tiskne celé Česko. Spojuje lidi a organizace, které mají vlastní 3D tiskárny a chtějí pomoct bojovat proti nákaze novým koronavirem.

Dělají to tak, že tisknou ochranné štíty podle daných parametrů. Výrobky z celé republiky se kompletují v Načešicích na Chrudimsku. To je asi sedm kilometrů od podhořanského letiště. Štíty se tak rychle a jednoduše dostanou tam, kde jsou nejvíc potřeba.

Piloti zdarma na objednávku

Půl hodiny před plánovaným odletem není na letišti ani noha. Zavřená brána. První dorazí Tomáš Peroutka, který zastupuje další dobrovolnickou iniciativu – Piloti lidem. „Máme registrovaných asi 400 letců. Od pilotů ultralightů až po člověka, kteří řídí velký Airbus,“ vysvětluje. O pomoc můžou požádat nemocnice nebo různé organizace. Přepravuje se zdravotnický materiál, testy na koronavirus nebo právě ochranné pomůcky. „Piloti do toho jdou na vlastní náklady, na vlastní pěst,“ dodává ještě Tomáš Peroutka.

Adresáti dostanou hotový výrobek připravený hned k použití, ne krabičku s díly a návodem.
Aleš Prokopec

Přijíždějí dvě firemní dodávky a zaměstnanci začínají na plochu skládat krabice s ochrannými štíty. „Je jich tisíc a jsou určené pro nemocnice a ordinace v Praze a okolí,“ říká Aleš Prokopec z iniciativy Tiskne celé Česko. V systému je zapojených asi 700 tiskáren. Soukromníci, školy, domy dětí a mládeže. Adresy rozeseté po celé republice. Jejich výrobky míří sem, na úpatí Železných hor.

„Díly, které nám tiskaři pošlou, se sterilizují v Chrudimské nemocnici. Pak jdou k nám do Načešic, kde štíty kompletujeme a znovu čistíme ozonem. Adresáti dostanou hotový výrobek připravený hned k použití, ne krabičku s díly a návodem,“ popisuje celý princip Aleš Prokopec. V tu chvíli nad letištěm zakrouží Andula.

Rychle nakládat, ať nevychladne motor

Piloti navedou Antonov An-2 jen pár metrů od vyrovnaných krabic. Ze stroje vyskočí Tomáš Nosek z milovického aeroklubu. Rychle nakládat, ať nám nevychladne – první slova hned jak vyskočí z kabiny. A proč se rozhodl obětovat čas i palivo? „Jak to říká Pohlreich, každý umíme něco. Já ušít roušku nedovedu, ale umím pilotovat. A taky jsme po zimě na lítání dost nadržený,“ směje se pilot a letecký instruktor.

Dobrovolníci nakládají ochranné štíty do letadla na letišti v Podhořanech

Malá rekapitulace: Díly na štíty vyrobí dobrovolníci s tiskárnami. Další je smontují, vyčistí a zabalí. Další seženou piloty. Piloti ve vlastní režii náklad přepraví. Každý má svoji roli, která zapadá do celku. Jenže dobrovolnické kolečko nekončí...

„V tomhle případě jsme ještě museli dořešit koncový rozvoz štítů po Praze. Obrátili jsme se proto na marketingovou firmu, která zastupuje extraligové hokejisty. V Letňanech budou čekat Sparťani, aby zásilky doručili,“ doplňuje poslední dílek Aleš Prokopec.

Na kontě iniciativy Tiskne celé Česko je už víc než 16 tisíc obličejových štítů.

autor: kop
Spustit audio

Související