Rychlejší než 3D tisk. Adaptéry pro celoobličejové masky vyrábí firma z České Třebové

6. duben 2020 18:10

Firma IMS-Drašnar z České Třebové se zapojila do pomoci při výrobě celoobličejových masek pro zdravotníky, které zaručují téměř stoprocentní ochranu. Vyrobila zatím tisíce plastových redukcí, které umožňují nasadit na masku ochranný filtr.

Vývoj formy trval asi týden. Malé díly už lisovna vyrábí rychle, jeden kus za 45 sekund. Upravené masky pak dostávají zdravotníci. „Když jsem byl teď s bolavým zubem u svého lékaře, byl jsem smutný, jak málo je chráněný, měl jen obličejový štít a roušku. Maska má větší stupeň ochrany. I když obdivuji doktory, kteří jsou v maskách celý den a jsou ještě schopní myslet, je to pro ně náročné,“ řekl majitel firmy Jiří Drašnar.

Českotřebovská firma pracuje pro iniciativu COVID19 CZ, která používá výrobní návod od ČVUT, filtry dodává společnost Avec Chem. Výrobu adaptérů dělají lidé na 3D tiskárnách nebo pak větší firmy jako IMS-Drašnar.

Rychlejší a levnější než 3D tisk

Tovární výroba celý proces zrychlí. „Masky montujeme v Praze, je tu nejvíc nemocných, tak to dává logisticky smysl. Zatím jsme vyrobili kolem 20 000 masek,“ řekl člen iniciativy COVID19 CZ Michal Sláma (TOP 09).

Celoobličejová maska s redukcí od českotřebovské firmy

„Tisky na 3D tiskárnách jsou drahé a pomalejší, výrobní linka udělá redukcí víc a rychleji. Zatím to děláme zadarmo, ale o peníze se nebojím, nějak to dopadne. Věřím, že naše pomoc má smysl,“ řekl Drašnar.

Koronavirová nákaza ovlivnila ve firmě i zakázky. V lisovně musela omezit výrobu, firmy napojené na automobilový průmysl často přestaly vyrábět, podnik tak nemá tolik práce.

Firmu podnikatel založil před 30 lety, začínal v garáži. Továrna má dnes kolem 250 zaměstnanců.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související