Z Ronova nad Doubravou má být město kaštanů. Výsadba začne už letos

17. leden 2018 10:40

Ronov nad Doubravou na Chrudimsku chce vsadit na jedlé kaštany. Několik nadšenců přesvědčilo radnici, aby se společně pustili do neobvyklého plánu. Ve městě a nejbližším okolí by měly stát nové aleje a sady plné kaštanů.

Proč zrovna kaštany? Jsou chutné a výživné. Aspoň tak to vysvětlují autoři nápadu. Inspirovali se ve Francii a cíl je založit několik sadů, propojit je stezkami a alejemi lemovanými kaštany, umístit k nim postupně třeba lavičky nebo dětská hřiště.

Pečené jedlé kaštany

Mohutné stromy se jednoduše mají stát symbolem města a také dědictvím pro další generace. A také zpestřit život obyvatel - ať už to bude společné sázení stromů nebo naopak sklizeň při kaštanobraní.

Kaštanka v Nasavrkách a Buk červenolistý ve Slatiňanech

Kaštanka Nasavrky

K prvnímu setkání se vzácnými stromy jsme s ing. Pavlem Kyzlíkem dojeli do zámeckého parku ve Slatiňanech. V parku jsme prošli mezi mnoha krásnými vzrostlými stromy.

Vytipovaných je zatím několik lokalit. Jedna kaštanka by měla stát třeba u cihelny, další v zahrádkářské kolonii, u Bažantnice a aleje by také mohly propojit město s Chittusssiho údolím. Vytipované jsou francouzské a italské odrůdy kaštanů, které by měly mít chutnější plody a také dříve dozrávají.

Kaštanová proměna začne letos, do země by se měla dostat první stovka sazenic. To pak organizátoři společně s radnicí chtějí opakovat v dalších deseti letech, pokud by se jim to podařilo, nebo pokud by výsadba byla ještě ve větším rozsahu, může se Ronov nad Doubravou stát prvním městem u nás, kde se něco takového povedlo.

Spustit audio