Z výšky je všechno krásnější a čistší. Prohlédněte si okolní svět z nebe

25. červen 2020

Nadhled nikdy neškodí. Dopřát si ho můžete klidně doma v křesle. Skoro celá republika už je zachycená na fotografiích v sérii knih Česko z nebe. Pardubický kraj takhle můžete obdivovat komplet.

„Doděláváme asi sedm posledních knih. Chtěli bychom mít všechny okresy, ale v některých nemůžeme fotit. Když tam mají letiště, nelze tři dny kroužit a fotografovat,“ říká nakladatelka Blanka Imramovská.

Kouzlo nechtěného

Vytipovávání míst má na starosti redaktorka, která si dané území bere pod svá křídla. „Nejzajímavější oblasti dáme fotografovi do letadla. Často vzniká spousta jiných snímků tvořených třeba traktory anebo zvěří na polích. Fotek máme vždy až 5000, ze kterých vybíráme 100 nejkrásnějších. Samotné vydání knihy trvá devět měsíců.“

Třeba v knize Pardubicko z nebe nemůže chybět Kunětická hora jako typický znak oblasti. „Je na ni úplně jiný pohled. Člověk klasicky kouká zespodu a zevnitř. Zdá se mu, jak je Kuňka vysoká na té naší placce, ale z leteckého pohledu jsou kopce menší, všechno vidíte jako ptáci. Na žádných fotografiích měst nejsou vidět malé odpadky v ulicích. Působí to čistším dojmem. Snažíme se vidět svět krásněji,“ usmívá se Imramovská z CBS Nakladatelství.

Publikace jsou podle ní dárkem, který využívají různé obce a instituce. „Postupně získávají historickou hodnotu. Zachycují současný moment a jednou díky nim bude možné porovnávat.“

Vodní nádrž Křižanovice II a vodárenská věž Práčov

Další pohledy na zemi

Blanka Imramovská dodává, že s kolegy zrovna připravuje knihu Čarovné Česko, což je i název chystané edice. „Chceme dát prostor všem čarovným pohledům. Možnost dostanou amatérští fotografové z různých oblastí, protože právě oni je znají nejlépe. Jsme otevření spolupráci s kýmkoliv, kdo má kvalitní fotografie.“

Celé území republiky už teď taky zachycují ručně malované mapy. Nejčastěji je zdobí dominanty jednotlivých měst a atraktivních turistických míst. Na akci se podílely i děti ze základních uměleckých škol. Počin dokonce vynesl zápis do České knihy rekordů.

autor: Jakub Malý

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.