Za evakuaci 250 lidí z Lanškrounské haly mohly zplodiny z rolby

5. listopad 2018 14:15

Radnice v Lanškrouně začala zjišťovat příčiny včerejšího úniku oxidu uhelnatého v hokejové hale. Na dnešek kvůli tomu svolala koordinační schůzku. Ze zimního stadionu evakuovali v neděli večer hasiči víc než 250 lidí, a to kvůli zvýšenému množství zplodin z rolby ve vzduchu. Při zápase zkolaboval brankář, několik hráčů odvezli záchranáři k ošetření do nemocnic.

Jak řekl místostarosta Lanškrouna Miloš Smola (ČSSD), problém byl opravdu v rolbě na propanbutanový pohon a zřejmě i v nedostatečném odvětrávání haly. Najevo vyšla skutečnost, že rolbu si správa zimního stadionu půjčila odjinud, protože ta její na elektrický pohon je v opravě. Jinak hasiči dostali zadání, aby preventivně ještě jednou přeměřili stav ovzduší v hale a bezpečnostní technik města dostal za úkol shromáždit veškeré doklady k zapůjčené rolbě. Ta teď na led nesmí.      

Co se stalo:

Právě při hokejovém zápase oblastní hokejové ligy mezi Lanškrounem a Českou Třebovou se zřejmě kvůli spalinám z rolby zvýšila koncentrace oxidu uhelnatého. Lidem se začalo dělat nevolno, brankáře museli namístě ošetřit záchranáři.

Přivolaní hasiči celý stadion evakuovali a na ledové ploše naměřili koncentraci oxidu uhelnatého 60 ppm, ve strojovně volby na propanbutanový pohon byla koncentrace zhruba dvojnásobná, tedy životu nebezpečná. Halu pak záchranáři odvětrali, nechali uzavřít a předali správci. Na místě zasahovala taky policie, protiprávní jednání ale nezjistila.

Oxid uhelnatý (CO)

Nebezpečná koncentrace oxidu uhelnatého začne být při překročení 100 jednotek ppm. Většina hlásičů oxidu uhelnatého spouští poplach již při 70-80 ppm. Hladina překračující 150-220 ppm je již životu nebezpečná.

Rolba má zákaz vjezdu

Tak stadion, resp. ledová plocha přístupná je, jak ale řekl správce haly Jiří Černý, zapůjčená rolba na propan - butan nesmí vyjet a kluziště je tím pádem neudržované. Odložené jsou teď kvůli tomu zápasy lanškrounské hokejové ligy, mistrovská utkání krajské ligy by ale o víkendu měla proběhnout v normálním režimu. Správce zimního stadionu tvrdí, že do dvou dnů by měli svoji rolbu na elektrický pohon opravit.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio