Za nepovedenou operaci ruky žena vysoudila přes 1,7 milionu korun

7. únor 2018 07:10

Odvolací soud v Pardubicích zčásti potvrdil rozsudek okresního soudu, kterým se žena domáhala odškodnění za nepovedenou operaci ruky v Chrudimské nemocnici v roce 2008.

Soud jí přiřkl téměř 1,3 milionu korun s úroky z části z této sumy, podle předchozího rozhodnutí jí náleží také přes 420.000 korun.

Žena v roce 2008 podstoupila v Chrudimské nemocnici operaci ruky. Při ní jí byl přerušen střední nerv a musela absolvovat další dvě operace. Zdravotní následky jí však zůstaly a trpěla i psychickými problémy.

Od zítřka je kvůli chřipce v nemocnicích Pardubického kraje zákaz návštěv

Krajská nemocnice Pardubice, multioborový pavilon

Vedení Nemocnic Pardubického kraje vyhlásilo zákaz návštěv. Je to reakce na začínající chřipkovou epidemi. Omezení začne platit od úterý.

Žalobkyně požadovala po nemocnici náhradu za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti a po jejím skončení, za ztížení společenského uplatnění a bolestné. Soud nemocnici také uložil, aby ženě zaplatila náklady řízení, soudní poplatek ze žaloby a náklady státu a odvolacího řízení v celkové výši více než 470.000 korun.

Spor se dlouho vlekl. Žena už v listopadu 2010 požadovala po Chrudimské nemocnici vydání zdravotnické dokumentace, nemocnice jí ale až v březnu 2011 sdělila, že dokumentace je majetkem operatéra. Pacientka proto na něj podala žalobu a až poté zdravotnické zařízení dokumentaci poskytlo.

Žena se původně dožadovala odškodnění ve výši asi 3,4 milionu korun. Soudy tuto částku snížily, nástupnická organizace Nemocnice Pardubického kraje využila i dovolání k Nejvyššímu soudu.

zdroj: ČTK
Spustit audio